Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλ. Αυλωνίτης: Αφημένες στην τύχη τους οι περιοχές της Κέρκυρας που χτύπησε ο «Μπάλλος»

Αλέκος Αυλωνίτης
02 Ιουνίου 2022 / 13:46

Ο βουλευτής θα ασκήσει εκ νέου κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις και ολιγωρίες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης επισκέφθηκε χθες περιοχές που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Μπάλλος. Αρχικά στην περιοχή Μεσογγής – Μωραϊτίκων, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας Νίκο Γκούση και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Χλωμοτιανών – Μεσογγής Δημήτρη Αυλιανό, ο κ. Αυλωνίτης συνομίλησε με  κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. 
 
Στην επίσκεψή του στο ποτάμι της Μεσογγής διαπίστωσε ότι η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί τον Οκτώβριο του 2021 για «άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού» έως και «συνδρομή του στρατού»! Στις εκβολές του ποταμιού, οι πρόχειρες παρεμβάσεις αποδείχθηκαν ατυχέστατες, η επιχωμάτωση ήδη έχει υποχωρήσει και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι άκρως επικίνδυνη. Η εικόνα σε μια τουριστική περιοχή όπως η Μεσογγή σε γεμίζει ντροπή. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της μελέτης του έργου, με την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού να αλληλο-επιρρίπτουν ευθύνες. 


 
Ο κ. Αυλωνίτης συζήτησε με επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση μέχρι σήμερα και οι οποίοι προχώρησαν στην σύσταση επιτροπής πλημμυροπαθών για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
 
Εν συνεχεία ο κ. Αυλωνίτης πραγματοποίησε αυτοψία στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή Μπενίτσες - Πέραμα – Χρυσηίδα, το οποίο χρειάζεται επείγουσες παρεμβάσεις για την επίτευξη οδικής ασφάλειας. Σε δύο σημεία η κατάσταση είναι απολύτως επικίνδυνη με καταστροφή τμήματος του δρόμου και υποχώρηση των πρανών σε τέτοιο βαθμό που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ατύχημα ή να υποχωρήσει μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου με κίνδυνο αποκλεισμού της Νότιας Κέρκυρας.
 

Τέλος επισκέφτηκε και την ευρύτερη περιοχή των Κυνοπιαστών (Μηλιά, Corexpo) όπου η κακοκαιρία είχε προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές και εκεί οι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. 



 

«Είναι άκρως επικίνδυνη η ολιγωρία Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Μπάλλος» στην Κέρκυρα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας περιμένουν για περισσότερο από 8 μήνες, προκειμένου να λάβουν ψίχουλα κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις και τις οικοσκευές τους. Κάποιοι εξαιρέθηκαν ήδη για γραφειοκρατικούς λόγους ενώ και οι δημόσιες υποδομές που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές είναι αφημένες στην τύχη τους ή -στην καλύτερη περίπτωση- έχουν γίνει πρόχειρες και επικίνδυνες μικροπαρεμβάσεις και μπαλώματα», δήλωσε ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης. Ο βουλευτής ετοιμάζεται να ασκήσει εκ νέου κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται και εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις και ολιγωρίες που παρουσιάστηκαν.