Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Κέρκυρα του 2042» - Οι στόχοι του συνεδρίου με επίκεντρο της ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη

Η Κέρκυρα του 2042
26 Μαΐου 2022 / 13:53
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η Κέρκυρα των Τεχνών και των Γραμμάτων, τοποθετημένη ευνοϊκά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει μέσα στους αιώνες ανταπεξέλθει σε χαλεπούς καιρούς συνδυάζοντας τον πολιτισμό της, την κουλτούρα των κατοίκων της και την ανθηρή οικονομική δραστηριότητα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Ιόνιο Ακαδημία δόθηκε συνέντευξη τύπου για το Συνέδριο με τίτλο  «Η Κέρκυρα του 2042» που θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Οκτωβρίου 2022 (ιστοσελίδα https://conferences.ionio.gr/kerkyra2042/) και το οποίο συνδιοργανώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ/ΤΚ και η ΠΕΔΙΝ. Παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των φορέων, ο Πρύτανης κ. Ανδρέας Φλώρος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), ο κ. Γιάννης Μεταλληνός (ΤΕΕ/ΤΚ) και ο κ. Γιάννης Τρεπεκλής (ΠΕΔΙΝ) καθώς και εκπρόσωποι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επικεφαλής ανέπτυξαν τους στόχους του συνεδρίου που αφορά την Κέρκυρα σε βάθος εικοσαετίας με επίκεντρο την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Οι διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η πανδημία, ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή, κατέδειξαν την ευκολία επηρεασμού της ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον επιβάλλεται ένας μακρόχρονος σχεδιασμός ο οποίος θα θέτει μεν στόχους, θα εμπεριέχει δε την ευελιξία αλλαγών για την αντιμετώπιση νέων αγνώστων ακόμη κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εισηγητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και ταυτόχρονα γνώστες των τοπικών προβλημάτων, θα προσκληθούν να διατυπώσουν τις επιστημονικές απόψεις τους ως προς τον προαναφερόμενο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τομείς ενδιαφέροντος όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η υγεία, η γεωργική παραγωγή, πολιτική προστασία είναι μερικές μόνο από τις θεματικές του συνεδρίου. Η είσοδος θα είναι ανοικτή προς το κοινό.

Η Κέρκυρα των Τεχνών και των Γραμμάτων, τοποθετημένη ευνοϊκά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει μέσα στους αιώνες ανταπεξέλθει σε χαλεπούς καιρούς συνδυάζοντας τον πολιτισμό της, την κουλτούρα των κατοίκων της και την ανθηρή οικονομική δραστηριότητα. Στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον, απαιτείται από όλους (Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά Ιδρύματα, Τοπικοί Φορείς, Κάτοικοι κ.ά.) να υπηρετήσουν τον διαχρονικό συμβολισμό που φέρει το όνομα «Κέρκυρα» κοιτώντας μακριά στο μέλλον. Φιλοδοξία αυτού του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.