Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινωνικά μηνύματα μετά μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας

Μουσικό Σχολείο
12 Μαΐου 2022 / 11:07

Μέσα από την όπερα «Η Ιδέα» του G. Holst

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, αλλά και καθηγητές, να συμπράττουν για το τελικό αποτέλεσμα επί σκηνής, το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας παρουσίασε τη νεανική κωμική όπερα του Gustav Holst, «Η Ιδέα», σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Το εν λόγω δίπρακτο έργο του σπουδαίου Βρετανού μουσουργού Gustav Holst (1874-1934) γράφτηκε πιθανότατα το 1896, ενώ η συνθέτης του ήταν μόλις 22 ετών, επισημαίνοντας εξαρχής ότι προορίζεται για τα παιδιά (τόσο ως εκτελεστές, όσο και ως κοινό). Μέσα από το χιούμορ και την αθώα ιστορία που περιέχεται στο κείμενο του λιμπρετίστα του Fritz Hart, στοχεύει στο να περάσει βαθύτερα κοινωνικά μηνύματα περί ισότητας, σεβασμού και ισορροπίας.

Στην παράσταση της Τετάρτης πρωταγωνίστησαν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Άκης Καλμούκης (ως στρατιώτης Σέντρυ) και Αλκίνοος Παπαγιανέλλης (ως βασιλιάς) και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας Μαρία Μονόπωλη (ως βασίλισσα), Χάρης Καποδίστριας (ως πρωθυπουργός), Ιφιγένεια Δασκαλοπούλου (ως Καρολάιν), Σεμέλη  Τσουκαλά (ως Μόνα), καθώς και οι Κατερίνα Λαζαριδήσογλου, Κασσάνδρα Ευθυμιάδου, Αλέξανδρος Βασιλάκης και Δημήτρης Λάππας.

Τους πλαισίωσαν η Χορωδία (σε διδασκαλία Δήμητρας Καλογεροπούλου και πιανιστική συνοδεία Μαριλένας Ελούλ, η οποία προετοίμασε και τους soloists) και η Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπικινού, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση.

Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την Σούζυ Χειρδάρη. Τη διδασκαλία των κειμένων και της σκηνικής δράσης επιμελήθηκαν οι Μαρία Ράλλη, Άντζελα Σκούρτη και Μαρίνα Ράπτη, ενώ τα κοστούμια και τα σκηνικά η Παναγιώτα Κάπελα, όλες καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου.

Στην αποφώνησή της, η διευθύντρια του Σχολείου, Αλεξάνδρα Τζούμα, μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της ύπαρξης τέτοιων καλλιτεχνικής φύσης σχολικών δομών που διαπλάθουν συνολικά την προσωπικότητα και την αισθητική των μαθητών τους, δίνοντας τους όραμα για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Τέλος, στον σύντομο χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του έργου του Μουσικού Σχολείου που μέσα από τη δραστηριότητά του κάνει τους Κερκυραίους υπερήφανους εδώ και χρόνια.