Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε καλό δρόμο, απόπειρα προσέγγισης των γαλλικών εξελίξεων

Δημήτρης Λεβέντης
04 Μαΐου 2022 / 18:16

Από τα αποτελέσματα του 2ου γύρου των γαλλικών, προεδρικών εκλογών φάνηκε κάτι πολύ σημαντικό που οι αναλυτάδες άφησαν να περάσει στο ντούκου...

... ακριβώς γιατί επρόκειτο για ένα φαινόμενο που εξέφραζε ακέραια την ταξική αριστερή θέση:

- Ούτε πανώλη ούτε χολέρα! Ούτε Μακρόν ούτε Λεπέν!

Εκδηλώθηκε τούτο με ένα τεράστιο ποσοστό λευκών άκυρων και αποχής, που σήμαινε ότι υπάρχει και μάχεται ένας τέταρτος πόλος που δεν αποδέχεται καμια επίσημη γραμμή, όπως δόθηκε από τα κόμματα της Αριστεράς που συμμετείχαν στις προεδρικές δηλαδή πλήρη αποδοκιμασία και των δύο υποψηφίων του 2ου γύρου. Μακρόν κατά Λεπέν.

Η θολή θέση του Μελανσόν - κάντε ότι θέλετε αλλά μην ψηφίσετε Λεπέν - ξεπεράστηκε από ένα κίνημα συσπειρωμένο γύρω από τα συνδικάτα και τις αυτόνομες συλλογικότητες με ένα συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 10% του εκλογικού σώματος προηγούμενου καθαρά του τέταρτου ακροδεξιού Ζεμμούρ . 

Σε απλά μαθηματικά: Λευκά και άκυρα 2ου γύρου: 6.37 %+ 2,29 % = 8,66 % όπου αν προσθέσουμε τις 800 χιλιάδες που απείχαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο - συνειδητή επιλογή εκεί όπου έμπαινε το δίλλημα - φτάνουμε σε ένα σύνολο 3 εκατομμυρίων και βάλε, ψήφων δηλ. χοντρικά σ' ένα ποσοστό 10,30 % επί της συμμετοχής του 2ου γύρου (με αποχή ρεκόρ 28 % δηλ. 13.6 εκατομμύρια κόσμος)

Εκτός από τα νούμερα όμως υπήρχε η ζωντανή απόδειξη εξέλιξης ενός άλλου εικονοκλαστικού κινήματος

Έμπαιναν στόχοι για κινητοποιήσεις ενάντια στον αυταρχισμό και το εκλογικό δίλλημα για μια ενωτική μαζική Πρωτομαγιά, όλο το 15θήμερο οι πολιτικές διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις με τους "Φρουρούς της ειρήνης"* ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Επιπλέον στην πορεία της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι την Κυριακή οι ανεξάρτητες ακροαριστερές ομάδες συσπείρωσαν πολύ περισσότερο κόσμο και προηγήθηκαν από τα οργανωμένα συνδικάτα που τους ακολούθησαν η παρουσία τους δίνει νόημα σ' αυτό το σχηματισμό που γεννιέται και μοχλό πίεσης στις παραδοσιακές δυνάμεις.

Ο έμπειρος Μελανσόν έπιασε την μετατόπιση της πολιτικής αναμέτρησης σε άλλα πεδία και όρισε την μάχη με την συντήρηση αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή σ’ ένα τρίτο γύρο τον Ιούνη στις βουλευτικές εκλογές με το χτίσιμο ενός ζωντανού αντίπαλου δέους στην σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία μιας αριστερής λαϊκής ενότητας. που δεν θα είναι ένα απλό άθροισμα ποσοστών.

Απέστειλε επιστολή κάλεσμα σε κομμουνιστές, οικολόγους, σοσιαλιστές και τους τροτσκιστές του Φιλίπ Πουτού.

Οι γραικοί ξερόλες του Κούλογλου οι τοπογράφοι του ουκρανικού μετώπου μόλις σήμερα κατάλαβαν ότι χτίζεται μέτωπο με σοβαρές πιθανότητες νίκης χωρίς ν' αναφέρουν παρά ελάχιστα για το πρόγραμμα που έχει προταθεί σαν ενωτική πλατφόρμα.

Ας δούμε λοιπόν ποιοί ελάχιστοι στόχοι συσπειρώνουν τόσες δυνάμεις:

-α Κατώτατο όριο μισθού 1400 ευρώ καθαρά.

-β Αποκατάσταση του όριου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60.

-γ Πραγματική ισοτιμία γυναικών ανδρών στην εργασία και την κοινωνία.

-- Επίδομα αξιοπρέπειας σε κάθε μαθητή η φοιτητή 16-25 ετών για να μην εξαρτάται από τους γονείς του.

-- Διάθεση 1 δισ ευρώ για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοικογενειακής βίας 

-δ Μπλοκάρισμα τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (Υπολογίζονται σε 157 περίπου).

-ε Πλήρης κάλυψη εξόδων υγείας από την Κοινωνική ασφάλιση.

στ- Οικολογικός σχεδιασμός και πράσινοι κανόνες εφαρμογής σε όλες τις χρήσεις γης.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρατσιστικών αστυνομοκρατικών νόμων.

-Εξέλιξη των δημοσίων υπηρεσιών και απόρριψη κάθε ιδιωτικοποίησης.

- Άνοιγμα συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του πεπαλαιωμένου 64xρονου Συντάγματος και ίδρυση της 6ης γαλλικής δημοκρατίας με δημοψήφισμα.

- Απειθαρχία στους κανονισμούς και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αντίθετες με τις αρχές της Λαϊκής Ενότητας!

 

Η θέση για την κατάργηση όλων των σταθμών πυρηνικής ενέργειας βρίσκει αντίθετους τόσο τους κομμουνιστές όσο και τους σοσιαλιστές. και δεν "κατεβαίνει" στο κοινό πρόγραμμα.

Άποψη μου είναι πώς η χορήγηση οξυγόνου στους χρεωκοπημένους σοσιαλιστές του επίσημου PS μέσα από την ενότητα περισσότερη ζημιά θα κάνει παρά όφελος ενώ τα ανταλλάγματα που απαιτούν για 70 έδρες στο προσεχές κοινοβούλιο είναι υπερβολικά για ένα οργανισμό που τελεί εν διαλύσει.

Το μαντρόσκυλο του Ολάντ και του Στρος Κάν ο ελληνικής (Λεσβιακής) καταγωγής Ιωάννης Χριστόφορος Καμπαδέλης γραμματέας του PS την περίοδο (2014-2017) παλαιός λαμπερτιστής πρόεδρος της UNEF της γαλλικής ΕΦΕΕ ήταν λαύρος για μια ενότητα που θα ήταν μια εξαγορά των σοσιαλιστών για μερικές έδρες και θα κόστιζε μερικά δισ σε επιδόματα και πρόωρες συντάξεις.

_ Ολιβιέ !! σταμάτα αμέσως αυτές τις διαπραγματεύσεις (!), δήλωσε απευθυνόμενος στον Ολιβιέ Φώρ γραμματέα του κόμματος.

Να θυμίσω ότι ο Ζαν Κριστόφ βαρύνεται με κατηγορίες για λογοκλοπή του ντοκτορά του στο Paris VII καθώς και με υπεξαίρεση ενός εκατομμυρίου γαλλικών φράγκων από το ταμείο της φοιτητικής ένωσης την εποχή που ήταν πρόεδρος.

Ο Μακρόν βλέποντας κλυδωνισμούς στην εύθραυστη ενότητα του ευκαιριακού συνονθυλεύματος του καλεί σοσιαλιστές και οικολόγους να μην προδώσουν τα ιδανικά τους μπαίνοντας κάτω από τις σημαίες του Μελανσόν.

Ποιός ο Μανωλάκης ο τραπεζίτης. κι αυτός υπουργός επί των οικονομικών των Σοσιαλιστών και του Ολάντ.

Άμα βλέπεις να λυσσάνε με κινήσεις απελπισίας οι αντίπαλοι του λαϊκού κνήματος, σημαίνει πως ετούτο βρίσκεται σε καλό δρόμο.

*Σ.σ: Gardiens de la paix = φρουροί της ειρήνης, γαλλιστί το ευγενικό προσωνύμιο των αστυνομικών που σήμερα ακούγεται σαν γελοιότητα.