Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΣΥΝ: Συμβιβασμός με τα ναρκωτικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού

ΕΣΥΝ
21 Απριλίου 2022 / 11:01

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για την επίσκευψη του Πρωθυπουργού στον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών στην Αθήνα. Η επίσκεψή του αυτή επιβεβαίωσε πως η πολιτική της τωρινής, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η θεραπεία και η κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων αλλά ο συμβιβασμός με το πρόβλημα. Για όσους δεν γνωρίζουν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης αφορούν δομές όπου το ίδιο το κράτος χορηγεί ναρκωτικές ουσίες σε εξαρτημένους. Θεσμοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και υλοποιούνται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία. Ήδη δημιουργήθηκε η πρώτη στο κέντρο της Αθήνας, αυτή στην οποία πήγε ο κ. Μητσοτάκης.

ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Στην περίοδο που διανύουμε:

 Κοινωνικές συνθήκες όπως η σχολική διαρροή, η ανεργία, η επιδείνωση των όρων εργασίας, η άνιση πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η απουσία ποιοτικού ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την αδυναμία ανταπόκρισης στις μαθησιακές απαιτήσεις στρώνουν το έδαφος στη χρήση και την εξάρτηση.

 Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η μοναξιά, τα αισθήματα ανεπάρκειας, η ενοχή, η απαισιοδοξία για το μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδεινώνουν την κατάσταση.

 Διάφοροι μύθοι περί ακίνδυνων ναρκωτικών και υγιούς χρήσης που εκφράζουν τις βλέψεις διάφορων μονοπωλίων για κερδοφορία από επενδύσεις στα ναρκωτικά, μειώνουν τα αντανακλαστικά των νέων απέναντί τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση μέσω του πιο αντιπροσωπευτικού εκπροσώπου της στέλνει το μήνυμα του εποπτευόμενου κοινωνικού θανάτου και της νομιμοποίησης ουσιαστικά όλων των ναρκωτικών ουσιών.

Την ίδια στιγμή πουθενά δεν έχει αποδειχτεί κάποια αποτελεσματικότητα των ΧΕΧ απέναντι στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η μόνη “αποτελεσματικότητά” τους σχετίζεται με το “κρύψιμο” των χρηστών πίσω από τη βιτρίνα για να μη χαλάν τη μόστρα των τουριστικών επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας. ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Εάν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει μήνυμα αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά και κοινωνικής επανένταξης θα πήγαινε σε ένα κέντρο πρόληψης ή σε ένα πρόγραμμα στεγνής θεραπείας.

Όμως με τι πρόσωπο να το κάνει όταν χρόνια τώρα τις δομές αυτές τις “επισκέπτονται” σταθερά οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πολιτικές που υπονομεύουν τα προγράμματα στεγνής θεραπείας (στην Κέρκυρα τον «ΔΙΑΠΛΟΥΣ») και αδυνατίζουν τους φορείς πρόληψης (στην Κέρκυρα τη ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ) μέσω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Δεν ανεχόμαστε την καταδίκη των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου. Απαιτούμε:
 Κλείσιμο τώρα του ΧΕΧ της Αθήνας.
 Κατάργηση του νόμου που θεσμοθέτησε τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.  Ενίσχυση των προγραμμάτων δημιουργίας κινήτρων για απεξάρτηση των εξαρτημένων.
 Στήριξη των προγραμμάτων στεγνής θεραπείας σε δομές, μόνιμο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό.
 Ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης σε δομές, προσωπικό, εξοπλισμό και ουσιαστική σύνδεσής τους με την εκπαίδευση, την εργασία, το στρατό κτλ.
 Υποστήριξη στην Κέρκυρα του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και της «ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ».  Μέτρα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.