Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών "απαιτεί απόσυρση του νομοσχεδίου"
"Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων"
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ). Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Καλεί τους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση καθώς και όλο το λαό να παλέψουν για την απόσυρσή του. Εύηχες λέξεις δεν μπορούν να καλύψουν την ουσία της παγίωσης αρνητικών αντιλήψεων και πολιτικών γύρω από την πρόληψη και την απεξάρτηση. Ειδικότερα το νομοσχέδιο:
- Οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και σε αλλοίωση του εκάστοτε ιδιαίτερου θεραπευτικού τους χαρακτήρα. Αυτό γίνεται με την ενοποίησή τους σε έναν τομέα, τη συνέργειά τους με τους φορείς της υποκατάστασης και με τη μη πρόβλεψη ενίσχυσής τους.
- Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα δομών και γενικεύει τη λειτουργία της απεξάρτησης στη λογική κόστους/οφέλους. Αυτό υλοποιείται με το «τράβηγμα» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας Δημόσιων Δομών Απεξάρτησης (πχ. “ΔΙΑΠΛΟΥΣ”) και την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καθώς και με την απόσπαση της κοινωνικής επανένταξης από το θεραπευτικό της πλαίσιο.
- Ενισχύει την εμπορευματοποίηση επιτρέποντας σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς (ως ισάξιους εγκεκριμένους) να κερδοφορήσουν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και πόνο.
- Παγιώνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.
- Προωθεί επιζήμιες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα των θεραπευτών με την εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο.
- Επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση» ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αποδοχή και αθώωση της χρήσης ναρκωτικών και την πιθανή νομιμοποίηση αρκετών από αυτά.
Το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ απαιτεί:
- Απόσυρση του νομοσχεδίου. Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
- Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.
- Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
- Ενίσχυση των υπαρχουσών δομών πρόληψης και θεραπείας με πόρους και προσωπικό. Στήριξη στην Κέρκυρα του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και της ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ».
- Δημιουργία νέων προγραμμάτων και δομών με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες. Στην Κέρκυρα στήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στη Βόρεια Κέρκυρα και δημιουργία στη Νότια Κέρκυρα και στους Παξούς.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ