ΟΧΙ στην απαξίωση και συρρίκνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΟΧΙ στην απαξίωση και συρρίκνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέκου Αυλωνίτη

20
Απριλίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αντιμετώπιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άκρως προσβλητική και απαξιωτική για το σύνολο της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας. Η έγκαιρη επισήμανσή μας ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προοιώνιζε κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή, στην καλύτερη περίπτωση, συρρίκνωση και συγχώνευσή τους δυστυχώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επιβεβαιώνεται.

Στόχος φυσικά της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να οδηγήσει χιλιάδες μαθητές στα κολλέγια και τα ιδιωτικά ιδρύματα και εν τέλει να καταστήσει τη γνώση προνόμιο των εχόντων και των ολίγων. Σκοταδιστική αντίληψη που παραπέμπει σε άλλες εποχές, αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζει την παιδεία με όρους αγοράς  και φανερώνει τις μύχιες αντιλήψεις της κυβέρνησης των "αρίστων" για το δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ακολουθεί τη μοίρα των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας, με ορατό ενδεχόμενο κλείσιμου  ή συγχώνευσης Τμημάτων που δεν ανταποκρίθηκαν στα αυθαίρετα κριτήρια που έθεσε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας.

Δικαίως η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου εξέδωσε προ ημερών ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητά συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των υφιστάμενων Τμημάτων.

Δικαίως σύσσωμο το διοικητικό προσωπικό διαμαρτύρεται επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη μεταβολή, συγχώνευση ή κλείσιμο Τμήματος πλήττει την υπόσταση και ακεραιότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Δικαίως η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και φοιτητών όλων των Τμημάτων είναι ανάστατοι, έτοιμοι να αντιταχθούν και να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης/συγχώνευσης Τμημάτων.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ένα ιστορικό Ίδρυμα, συνέχεια της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου ελληνικού Πανεπιστημίου με έτος ίδρυσης το 1824 και προσφορά για 40 χρόνια μέχρι την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, πρέπει να τύχει άλλης μεταχείρισης. Οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει το Υπουργείο Παιδείας για λόγους ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, αναπτυξιακούς και ενίσχυσης της νησιωτικότητας όχι μόνο να μην αγγίξει ούτε μια σπιθαμή από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά να το ενισχύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο την εξαιρετική δουλειά που συντελείται σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο.

Γι' αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ σε οποιοδήποτε σχέδιο της κυβέρνησης των "αρίστων" συντελεί στην απαξίωση και στη συρρίκνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

 Δηλώνουμε δε, σε κάθε περίπτωση ότι είμαστε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας στις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους.