Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρ. Κέρκυρας για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ
20 Απριλίου 2022 / 17:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τρίτη 19/4/2022 πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α Κέρκυρας, συνάντηση αντιπροσωπείας της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

αποτελούμενη από τον επικεφαλής της Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Μπορμπότη και το δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Πιέρρη, με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Αργυρό και με υπηρεσιακά στελέχη της επιχείρησης.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν για συζήτηση και  ζήτησαν ενημέρωση για τα παρακάτω ζητήματα :

- Για την πορεία αναβάθμισης και λειτουργίας του Βιολογικού Σιναράδων - Πέλεκα στη θέση Σκάφωνα.
- Για τις συχνές και συσσωρευμένες βλάβες του δικτύου ύδρευσης, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινότητα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρονίζουν.
- Για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
- Για τις συνέπειες της  τεράστιας αύξησης των λογαριασμών της  Δ.Ε.Η. στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
- Για τα προβλήματα με τους λογαριασμούς σε κάποιες περιοχές του νησιού.
- Για την απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α. να δέχεται βοθρολύμματα στο βιολογικό της, μόνο από δημότες οι οποίοι δεν οφείλουν ή έχουν κάνει ρύθμιση τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Ο Αντιδήμαρχος, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν ως εξής:

Ο βιολογικός Σιναράδων - Πέλεκα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Μετά την έγκριση της μελέτης θα γίνει αρχικά η σύνδεση με τις εργατικές κατοικίες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται πόροι προκειμένου να γίνει η αναβάθμισή του, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν εκτός από Σιναράδες, Πέλεκα και τα γύρω χωριά για τα οποία υπάρχουν ήδη μελέτες σύνδεσης.

Οι συσσωρευμένες βλάβες του δικτύου οφείλονται αρχικά στο παλιό δίκτυο αλλά και στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού, για την οποία δε φάνηκε να υπάρχει άμεση λύση.

Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια είχαν σαν συνέπεια το πρώτο τρίμηνο του 2022 να αυξηθούν οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. κατά μέσο όρο περίπου 120% και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως να έχει συνέπειες και στη τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.

Τέλος, όσον αφορά τα βοθρολύμματα ισχυρίστηκαν ότι αυτό είναι μέτρο πίεσης προκειμένου να πιέσουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Έθεσαν την ανάγκη της διεκδίκησης  πόρων για την αναβάθμιση του βιολογικού Σιναράδων – Πέλεκα και την σωστή με βάση επιστημονικές προδιαγραφές παρακολούθηση της λειτουργίας του, με την άμεση σύνδεση όλων των χωριών που προβλέπονται ώστε να υπάρξει μια σημαντική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων αλλά και συνολικότερα της περιοχής.

Υπογράμμισαν ότι η έλλειψη προσωπικού είναι αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών πολιτικών και των μνημονίων και έχουν σοβαρότατες ευθύνες τα κόμματα που τα ψήφισαν. Η έλλειψη προσωπικού έχει  άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Απαιτείται διεκδίκηση και πραγματικός αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρης εργασιακές σχέσεις.

Τόνισαν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» που προώθησαν και προωθούν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Επίσης είναι απαράδεχτο οι  Δ.Ε.Υ.Α. που διαχειρίζονται ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό, να χρεώνονται την ηλεκτρική ενέργεια με το οικιακό τιμολόγιο και να μην έχουν το προνόμιο του βιομηχανικού τιμολογίου, όπως δηλαδή χρεώνονται οι μεγαλοβιομήχανοι, οι οποίοι πληρώνουν περίπου το 1/3 της χρέωσης του οικιακού τιμολογίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα νέα αυτά βάρη να πέσουν και πάλι στις πλάτες του λαού.

Τέλος, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στην απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α. να μη δέχεται τα βοθρολύμματα από Δημότες που οφείλουν λογαριασμούς ύδρευσης. Οι κάτοικοι κύρια των χωριών που δεν υπάρχει αποχετευτικό με βιολογικό, με ευθύνη φυσικά της Δ.Ε.Υ.Α , υποβλήθηκαν σε μεγάλα έξοδα για να φτιάξουν βόθρους. Δε φτάνει λοιπόν που πρέπει να πληρώνουν τους ιδιώτες για να τους αδειάζουν, αλλά εκβιάζονται στην ουσία και από τη Δ.Ε.Υ.Α. Καλό θα είναι η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α. αν θέλει να πιέσει κάποιους , να στραφεί στους μεγαλοοφειλέτες που ξέρει καλά ποιοι και πόσοι είναι καθώς επίσης να απαιτήσει και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση ώστε να λύσει το πρόβλημα όλων αυτών των χωριών και των κατοίκων οριστικά και χωρίς νέες επιβαρύνσεις. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί αυτή η αντιλαϊκή απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση λόγω και του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Διοίκηση, που έχει ψηφιστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, δεν έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Ωστόσο παρακολουθεί και θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να αναδεικνύει ζητήματα και να διεκδικεί λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού καθώς το νερό δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.