Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο συνέδριο «Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια» συμμετείχε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Δίκτυο Καποδίστρια
12 Απριλίου 2022 / 15:55

Πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αίγινας κατά το τριήμερο 8 έως 10 Απριλίου 2022

ΑΙΓΙΝΑ. Συνέδριο με θέμα: "Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια", πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αίγινας κατά το τριήμερο 8 έως 10 Απριλίου 2022.  Πρόκειται για το τρίτο που πραγματοποιείται από τις πόλεις μέλη του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, αφού προηγήθηκαν τα επιστημονικά συνέδρια των Δήμων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Ναυπλίου (Οκτώβριος 2022).

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προεδρίας του Δήμου Αίγινας στο «Δίκτυο» και αποτελεί τον επίλογο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 για το Δήμο. Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν συνολικά δεκαέξι επιστήμονες - ομιλητές, με εναρκτήρια ομιλία του Αναστάσιου – Ιωάννη Μεταξά,  Αντιπρόεδρου της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences (Paris), Επίτιμου Καθηγητή Πανεπιστημίων, με θέμα "Καποδιστριακή Πολιτική και Ευρωπαϊκή Νομιμοποίηση"Ακαδημαικό.

Ακολούθησαν υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Κουρκουμέλη, Υποστράτηγου εα, Δρ Ιστορίας Παν/μίου Ιωαννίνων, ομιλίες των: Τένιας Ρηγάκου «Δωρεές και αφιερώσεις εικόνων της οικογένειας Ιωάννη Καποδίστρια σε μονές και ναούς»,  Ελένης Ράπτη «Η ίδρυση του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα από τον Ιωάννη Καποδίστρια», Γιώργου Τσατήρη «Η δημιουργία δικαίου επί Καποδίστρια» και Αμαλίας Παππά «Τα Αρχεία στο Καποδιστριακό Κράτος: η ματαιωμένη προσπάθεια».

Την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου είχε ο υπεύθυνος του Δήμου Αίγινας στο Δίκτυο Πόλεων Ι. Καποδίστριας Γεώργιος Τσατήρης.  Τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και τη μόνιμη Γραμματεία του Δικτύου (που εδρεύει στην Κέρκυρα), εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Δημήτρης Μεταλληνός.