Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1o Βραβείο ταινιών μικρού μήκους του ιδρύματος Ευγενίδου σε τέσσερις νέες Κερκυραίες

Ιδρυμα Ευγενίδου
09 Απριλίου 2022 / 16:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «ΜΕΤΑ-σχολείο» είναι ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν τέσσερα νέα κορίτσια από την Κέρκυρα

που πήρε το 1ο Βραβείο στον 2ο διαγωνισμό Mini Jam Filmmaking για νέους που διοργανώθηκε από το UTech Lab  του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός αφορούσε στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους σε ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό θέμα, το οποίο ανακοινώθηκε στους συμμετέχοντες μόλις 10 ημέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού. Η Μαρία Πολυμέρη, η Δέσποινα Κυπριανού, η Αλεξάνδρα Παναγιώτη και η Θεοδώρα Πουλιάση συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Γεράσιμο Πολυμέρη και τις κ. Ολγα Κουρή και την κ. Καίτη Αρβανίτη-Σπαθή και  δημιούργησαν την ταινία μικρού μήκους στην οποία περιγράφουν το  σχολείο του μέλλοντος που θα ήθελαν.

Με αφόρμηση την πίεση των μαθητών του Λυκείου κατά τη διάρκεια προετοιμασίας τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις περιγράφουν ένα φανταστικό “ΜΕΤΑ-σχολείο” που θα είναι πιο ανθρώπινο και πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες των μαθητών.

Η ραγδαία ανάπτυξη της Πληροφορικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής Μάθησης και της Επαυξημένης Πραγματικότητας θα αλλάξουν τελείως το σχολικό περιβάλλον μάθησης. Με την έναρξη κάθε σχολικού έτους θα ενημερώνεται το τσιπάκι που θα είναι εμφυτευμένο στον εγκεφάλο των μαθητών με την ύλη της νέας χρονιάς. Το τσιπάκι θα ενεργοποιεί τους εγκεφαλικούς νευρώνες με ένα σύστημα αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες οι δραστηριότητες του εγκεφάλου. Επομένως, το μετα-σχολείο δεν θα αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων, αφού οι πληροφορίες θα είναι ήδη γνωστές στους μαθητές και προσβάσιμες οποιαδήποτε στιγμή.

Στο σχολείο του μέλλοντος η εκπαίδευση θα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια ικανοτήτων όπως η λήψη σωστών αποφάσεων, η οργάνωση μιας εργασίας, η τεκμηρίωση απόψεων αλλά και η αξιοποίηση των επιστημονικών θεωριών στην καθημερινή ζωή.

Η μάθηση θα έχει αφόρμηση την περιέργεια των μαθητών και θα  πραγματοποιείται  με τη συνεργασία, την ανταλλαγή προβληματισμών και εμπειριών μεταξύ τους αλλά και με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεν θα υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, ούτε κουδούνι, αφού οι μελλοντικοί μαθητές θα έχουν μάθει να διαχειρίζονται μόνοι τους το χρόνο. Οι τάξεις θα αποτελούνται από ομάδες μαθητών όχι απαραίτητα της ίδιας ηλικίας, ώστε να έχουν διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις που θα τις ανταλλάσσουν. Οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν γυαλιά Επαύξησης Πραγματικότητας, ώστε να μπορούν να οπτικοποιήσουν με ολογράμματα τη νέα γνώση.

Ένας βασικός στόχος της εκπαίδευσης θα είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Στο μετα-σχολείο δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά μαθήματα. Οι μαθητές θα σχεδιάσουν μόνοι τους εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα που τους τους ενδιαφέρουν και τους προβληματίζουν, όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η σωστή διατροφή, η υγεία, η κοινωνική ανισότητα, ο πόλεμος κ.ά. Στο μετα-σχολείο δεν θα χρειάζεται οι μαθητές να διδάσκονται Ξένες γλώσσες, αφού στο εμφυτευμένο τσιπάκι θα υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό αυτόματης μετάφρασης.

Έτσι θα κατανοούν οτιδήποτε ακούν ή διαβάζουν από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Τέλος, στο μετά-σχολείο δεν θα υπάρχουν βαθμοί και έλεγχοι προόδου. Ο απώτερος στόχος του θα είναι να μπορούν οι μαθητές να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Θα είναι ένας ελκυστικός χώρος μάθησης που θα συνδέει την Επιστήμη, την Τέχνη και τον Πολιτισμό και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια όλων των ατόμων κάθε ηλικίας.
Δείτε την ταινία