Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπουδαία διάκριση για την ομάδα Πνευμονολόγων του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Βραβείο
21 Δεκεμβρίου 2021 / 14:29

Έλαβε το 1ο βραβείο από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για το γνωστικό αντικείμενο "Νοσήματα Υπεζωκότα"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια σπουδαία διάκριση πέτυχε η ομάδα γιατρών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στο γνωστικό αντικείμενο Νοσήματα Υπεζωκότα, από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η εργασία τους αφορούσε τη «Θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών στους οποίους ανευρέθηκε υπεζωκοτική συλλογή: μια προοπτική μελέτη παρατήρησης» και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 30ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη από τις 15-19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Την ομάδα των γιατρών στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο απαρτίζουν οι Πνευμονολόγοι Λευτέρης Μαρκάτης, Γαρυφαλιά Περλεπέ, Ανδρέας Αυθίνος, Κωνσταντίνος Παγκράτης, Χαράλαμπος Βαρσαμάς, Ελευθερία Χαΐνη, Ηλίας Παπανικολάου και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο γνωστός καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος συνεργάστηκε με τους πνευμονολόγους του ΓΝ Κέρκυρας.

«Η Κλινική συμμετέχει στο γίγνεσθαι όλων των πνευμονικών νοσημάτων με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς. Τόσο στα covid όσο και στα χρόνια πνευμονικά νοσήματα», δήλωσε στην «Ε» ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ. Ηλίας Παπανικολάου.

Σε 500 ασθενείς

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Λευτέρης Μαρκάτης, η εργασία αποτελεί προοπτική –πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης ασθενών που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Κέρκυρας και Λάρισας τα έτη 2018 και 2019. Συνολικά παρατηρήθηκαν 500 ασθενείς, 400 από Κέρκυρα και 100 από Λάρισα που είχαν διαγνωσθεί με πλευρίτιδα.

Η εργασία που παρουσιάστηκε, ξεχώρισε ως η καλύτερη, στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν μόνο σε ΗΠΑ και Αγγλία. Η εργασία μάλιστα αναμένεται να δημοσιευθεί. «Στη επαρχία γίνεται πολύ καλή δουλειά και εν μέσω πανδημίας και υποστελέχωσης. Υπάρχει όραμα», τόνισε ο κ. Μαρκάτης.

Η βράβευση της επιστημονικής εργασίας αποτελεί μια αναγνώριση του έργου των Πνευμονολόγων του Γ.Ν.Κ, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς το νοσοκομείο δοκιμάζεται καθημερινά από τις αυξημένες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Εντούτοις και παρά την πίεση συνεχίζουν παράλληλα και το ερευνητικό τους έργο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ