Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέτρα για την Πολιτική Προστασία και την Καθαριότητα ζητά η Παλιά Πόλη ενόψει Πάσχα

Παλιά πόλη
07 Απριλίου 2022 / 14:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή με επισημάνσεις για τις αυξημένες ανάγκες της παλιάς πόλης την περίοδο του Πάσχα απέστειλε στη Δήμαρχο ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης:

Αξιότιμη Δήμαρχε
Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και του Πάσχα, όπου μετά από δύο χρόνια προσδοκούμε όλοι να εορταστεί σύμφωνα με την Κερκυραϊκή παράδοση, ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης επιθυμεί να παρατηρήσει τα εξής:

Πολιτική Προστασία

Όπως είναι γνωστό η παλαιά́ πόλη της Κέρκυρας αποτελείται από́ πολύ́ παλαιά́ πολυώροφα κτίρια, με ξύλινα δάπεδα, ξύλινα κλιμακοστάσια και ξύλινες στέγες, καθώς και από́ ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα στενών δρόμων - καντούνια, σκαλινάδες, βόλτα  κ.λπ.. Όλα αυτά μαζί́, αλλά́ και το κάθε ένα ξεχωριστά́, αποτελούν σημαντικό́ παράγοντα επικινδυνότητας στην περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος όπως φωτιά́ ή σεισμός και καθιστούν την παλαιά́ πόλη ευάλωτη. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η μεγάλη αύξηση του αριθμού́ των καταστημάτων υγειονομικού́ ενδιαφέροντος πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν υγραέριο.

Η πρόσβαση πυροσβεστικών και ασθενοφόρων στην παλιά πόλη είναι δύσκολη καθώς πλήθος εμποδίων δεν τους επιτρέπει την είσοδο. Οι βασικότερες μορφές εμποδίων οφείλονται:
- Στα καταστήματα (εμπορεύματα - τέντες - τραπεζοκαθίσματα),
- Στα εμπόδια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος (παγκάκια, ζαρντινιέρες κλπ.),
- Στην κυκλοφοριακή ασφυξία που βιώνει το κέντρο της πόλης καθημερινά αλλά και στην μη ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου στάθμευσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί́ αναρχία.

Άμεσα πρέπει να διευθετηθούν τα δυο πρώτα ζητήματα ενώ σχετικά με το ζήτημα του κυκλοφοριακού πρέπει να ληφθούν προσωρινά μέτρα, με κύριο μέλημα την ασφάλεια των κατοίκων, των επισκεπτών και του μνημείου. Να μην χορηγηθούν νέες άδειες για κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και οι υπάρχουσες να επανεξεταστούν και να επανέλθουν στα προ covid όρια.

Καθαριότητα

Το ζήτημα της καθαριότητας είναι διαχρονικό και προβληματικό σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Κερκυραίων – Κέρκυρας – Κεντρικής Κέρκυρας. Στην παλαιά πόλη όμως, λόγο της μεγάλης επισκεψιμότητας είναι πιο έντονο από κάθε άλλο σημείο. Με εξαίρεση κεντρικούς δρόμους όπου υπάρχει παρουσία της υπηρεσίας καθαριότητας, τα καντούνια και οι γειτονιές περιμένουν εβδομάδες, ακόμα και μήνες  να δουν Δημοτικό υπάλληλο καθαριότητας. Για την ανακούφιση του προβλήματος απαιτείται:

Καθημερινή Καθαριότητα

Καθημερινή σάρωση και πλύσιμο των κεντρικών οδών και πλατειών της παλαιάς πόλης και εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε κατ’ ελάχιστο 2-3 φορές ανά εβδομάδα να καθαρίζονται τα καντούνια.

Πλήρης διαχωρισμός αποκομιδής απορριμμάτων μεταξύ κατοίκων και επιχειρήσεων.

Η λειτουργία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με μεγάλο ποσοστό μεταξύ αυτών να ανήκει στον κλάδο της εστίασης ευθύνεται για το τεράστιο πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, δυσχεραίνει την διαβίωση και δυσφημεί την περιοχή. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά σε όλες τις επιχειρήσεις να αποθέτουν απορρίμματα στους κατά τόπους τοποθετημένους κάδους, τόσο οικιακών απορριμμάτων (πράσινοι και υπόγειοι) όσο και σε αυτούς της ανακύκλωσης (μπλε). Το μέτρο αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς θα απαλείψει το φαινόμενο των ξέχειλων κάδων αλλά και των διάσπαρτων σουρωμάτων στα πλακόστρωτα που προκύπτουν από το σύρσιμο σακουλιών με απορρίμματα κουζίνας. Για την αποκομιδή των απορριμμάτων των επιχειρήσεων πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος κατά τον οποίο μικρά οχήματα (πυραυλάκια) θα περνούν από αυτές για την συλλογή τους. Επιπλέον τα οχήματα αυτά θα μπορούν να δώσουν λύση και στο πρόβλημα των ογκωδών απορριμμάτων και έτσι να εκλείψουν άσχημα φαινόμενα που όλοι έχουμε εντοπίσει στο παρελθόν.

Βελτιστοποίηση αριθμού και θέσεων κάδων οικιακών απορριμμάτων

Θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός σχετικά με τις θέσεις και τον αριθμό των κάδων σε κάθε θέση, ούτως ώστε να αποφευχθούν «σημεία βιτρίνα» της Παλαιάς Πόλης που μας εκθέτουν αφενός αλλά και να μεγιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση των κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων αφετέρου.
 
Επιτήρηση και εφαρμογή

Επιτήρηση της συμπεριφοράς των κατοίκων (ογκώδη) και των καταστημάτων (μη απόθεση σε κάδους που θα είναι μόνο για οικίες) σχετικά με την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας και επιβολή αυστηρότατων ποινών σε  περίπτωση μη συμμόρφωσης τους.

Ηχορύπανση

Διαχρονικό και το πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα έντονο όμως την τελευταία δεκαετία όπου η παλιά πόλη έχει μετατραπεί στο «Εμπορικό» της δεκαετίας του 90. Ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστούν οι Αστυνομικές Διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία, και να μην δοθεί καμία παράταση ωραρίου μουσικών οργάνων καθώς αυτή διαχρονικά καταστρατηγείται. Η θερινή περίοδος 2021 όπου το μέτρο σίγασης της μουσικής στα καταστήματα εφαρμόστηκε παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονταν από τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης covid απέδειξε ότι και τα καταστήματα λειτούργησαν, και η πόλη παρέμεινε ζωντανή, και οι κάτοικοι μπόρεσαν να ζήσουν στα σπίτια τους.

Εκδηλώσεις Μεγάλης Εβδομάδας

Υπενθυμίζουμε μια από τις πολλές προτάσεις του συλλόγου σχετικά με την τροποποίηση – επικαιροποίηση του κανονισμού αστικής λειτουργίας:
«Στις οδούς από τις οποίες πραγματοποιούνται περιφορές λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και περιφορές επιταφίων την Μ. Παρασκευή  τα τραπεζοκαθίσματα και ο λοιπός εξοπλισμός θα πρέπει να απομακρύνεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη λιτανείας και μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα περιφοράς επιταφίου. Για το ίδιο διάστημα να διακόπτεται και η μουσική.
Η παραπάνω πρόταση, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, φαντάζει αναγκαία ώστε όλοι οι Κερκυραίοι και επισκέπτες, να βιώσουν ξανά τα έθιμα της Κέρκυρας που τόσο πολύ στερήθηκαν.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτέ διευκρίνιση καθώς και για ανταλλαγή απόψεων.
 
Με τιμή
Το ΔΣ του Συλλόγου