Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 3ου Λυκείου στην Αναγνωστική Εταιρεία

Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 3ου Λυκείου στην Αναγνωστική Εταιρεία

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν σε όλους χώρους της Αναγνωστικής, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, καθώς και την επετειακή έκθεση εγγράφων για την Επανάσταση του 1821.

23
Μαρτίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 3ου Λυκείου Κέρκυρας, που θα συμμετάσχουν στον φετινό (7ο) μαθητικό διαγωνισμό, αφιερωμένο στη μνήμη της Μ. Ευεργέτιδας της Αναγνωστικής, Αλίκης Παδοβά, επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από τις καθηγήτριές τους Φωτεινή Χονδρογιάννη,  Χρύσα Αλεξανδρή, και τον καθηγητή τους Γιάννη Φορτώση.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν σε όλους χώρους της Αναγνωστικής, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, καθώς και την επετειακή έκθεση εγγράφων για την Επανάσταση του 1821. Με ζωηρό ενδιαφέρον κράτησαν σημειώσεις και στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, τόσο για το θέμα του Διαγωνισμού όσο και για την ίδια την Εταιρία.

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός, που διοργανώνεται με την ουσιαστική αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, φιλοδοξεί να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και όχι μόνο.
Φέτος η τριμελής αρμόδια επιτροπή των φιλολόγων Μαρίας Μιζότερα, Κώστα Λιντοβόη και Νίκου Κοσκινά, αξιοποιώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, πρότεινε το ακόλουθο θέμα:

«Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, αφού έχετε ήδη αναζητήσει στοιχεία – γνωστικό υλικό, να συνθέσετε μια εισήγησή σας για τη συμμετοχή των Επτανησίων στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Διαγωνισμός, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας, απευθύνεται σε μαθητές/-τριες της Α΄ Τάξης όλων των Λυκείων του Νομού Κέρκυρας και συνίσταται στη συγγραφή δοκιμίου 600 περίπου λέξεων. Οι μαθητές/τριες που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν τουλάχιστον μία εβδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συλλέξουν υλικό για τη συγγραφή του δοκιμίου. Στη συνέχεια, θα συντάξουν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστεί από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Το δοκίμιο πρέπει να γραφεί σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματα των μαθητών θα καλυφθούν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή. Ο Διευθυντής του σχολείου θα συγκεντρώσει τα τετράδια, θα τα αριθμήσει και θα τα αποστείλει (με απόδειξη παραλαβής) στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, όπου θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή Φιλολόγων.

Όσοι μαθητές/τριες συμμετάσχουν, θα λάβουν σχετικό αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ θα απονεμηθούν και τρία χρηματικά βραβεία: Το Α΄ βραβείο, 200 ευρώ, το Β΄ βραβείο, 150 ευρώ και το Γ΄ βραβείο 100 ευρώ. Έκαστο των βραβείων θα συνοδεύεται και από ένα λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Μάλιστα, φέτος, για πρώτη φορά η Δ.Ε. της Αναγνωστικής αποφάσισε να απονείμει ένα τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας στο Λύκειο του Νομού μας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Λυκείων και οι υπεύθυνοι καθηγητές, στους οποίους εν τέλει εναπόκειται να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για συμμετοχή, να μεταφέρουν τις ως άνω πληροφορίες σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου.
Οι καθηγητές που ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού.
Ενδεικτικά, μπορούν να επισκεφθούν και τους ακόλουθους ιστότοπους:

https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu,
https://www.rchumanities.gr/1821-ekpaideytikh-drash,
https://www.capodistriasmuseum.gr
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/protaseis.php.

Ακόμη, μπορούν να ξεναγηθούν ανά ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως, στην Αναγνωστική Εταιρία.
Επίσης, στην Πινακοθήκη του Δήμου μας (τηλ.: 2661048690) λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Στην Ηχώ του Αγώνα», απολύτως σχετική με το θέμα του διαγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: [email protected] και στο τηλέφωνο: 26610-39528.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ