Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναγνωριστική αγωγή κτηματολογίου για το δημοτικό δρόμο που οδηγεί στη Δασιά καταθέτει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

ΑΓΩΓΗ
22 Μαρτίου 2022 / 14:38

Συγκέντρωση στο Μαράσλειο με αίτημα την κατοχύρωση των δημοτικών δρόμων που οδηγούν προς την παραλία της Δασιά διοργανώνει αύριο η Λαϊκή Συνέλευση Κάτω Κορακιάνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγωγή περί αναγνώρισης ως δημοτικού δρόμου του εδαφικού τμήματος μήκους 150 μέτρων περίπου που οδηγεί στην παραλία της Δασιάς από την στροφή Μαγγιώρου μέχρι το γεφυράκι αναμένεται να καταθέσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου Κέρκυρας.

Το θέμα εισήχθη προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής , όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα η κίνηση των σχετικών νομικών ενεργειών, προκειμένου να αναγνωριστεί η κυριότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας  επί του συγκεκριμένου τμήματος  και να διορθωθούν οι κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν το δικαίωμα κυριότητας του Δήμου στο τμήμα αυτό .

Σύμφωνα με την εισήγηση της δικηγόρου του Δήμου Κ.Κέρκυρας Ουρανίας Βερβιτσιώτη το επίμαχο εδαφικό τμήμα που συνεχίζει από την άσφαλτο και φτάνει μέχρι την παραλία, μήκους 150 μέτρων περίπου και πλάτους 3,5 μέτρων αποτυπώνεται στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Corfu Grardens ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ – ΞΕΝΟΔΟΧΔΕΙΑΚΗ ΑΕ» η επωνυμία της οποίας τροποποιήθηκε σε IKOS ODISIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Ωστόσο , από το δρόμο αυτό που είναι κοινόχρηστος και εξυπηρετεί την πρόσβαση προς την παραλία μόνο τα 100 μέτρα περίπου από τα 150 μέτρα εμφαίνονται ως δημοτικό τμήμα σε συμβόλαιο ανταλλαγής και μετατόπισης δημοτικής οδού (με αριθμό 1.781/ 4-12-1998 μεταγεγραμμένου στον τόμο 221 με α.α 16895 στις 8-12-1998 των βιβλίων του Υποθηκοφυλακίου Επιλιμνίων), που είχε υπογραφεί μεταξύ του τότε Δημάρχου Φαιάκων κ.Καρρά και της  ξενοδοχειακής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο τμήμα των 50 μέτρων μήκους που καταλήγει στην παραλία ουδέποτε εμφανίστηκε σε οποιοδήποτε έγγραφο ως δημοτικό, χωρίς ωστόσο να χάνει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του.

Όπως επισημαίνεται το τμήμα των 50 μέτρων θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως δημοτική δίοδος, μόνο εάν βεβαιωθεί από μάρτυρες ότι χρησιμοποιούνταν ως κοινόχρηστη δίοδος από αμνημονεύτων ετών (που πρέπει να ανέρχονται σε 80 χρόνια πριν την εισαγωγή του ΑΚ δηλαδή από το έτος 1866 και μετά).

«Άλλως, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η αναγνώριση ως δημοτικού οποιοσδήποτε τμήματος από το μήκος των 150 μ. της επίμαχης διόδου που καταλήγει στη θάλασσα, λόγω του κοινόχρηστου χαρακτήρα της, θα νομιμοποιείται να προσφύγει στα δικαστήρια οποιοσδήποτε δημότης που τυχόν θα παρεμποδιστεί στο δικαίωμα του διέλευσης για να ζητήσει την αναγνώριση του κοινοχρήστου με αγωγή περί προσβολής προσωπικότητας (και όχι με αγωγή κτηματολογίου περί αναγνώρισης κυριότητας)», αναφέρεται στην εισήγηση που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
 
Συγκέντρωση
 
Σημειώνεται ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι, η Λαϊκή Συνέλευση Κάτω Κορακιάνας προγραμματίζει συγκέντρωση στο Μαράσλειο  με αίτημα την κατοχύρωση των δημοτικών δρόμων που οδηγούν προς την παραλία της Δασιάς.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ