Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκτακτη συνάντηση Δημάρχων για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΚΕΔΕ
18 Μαρτίου 2022 / 17:32

Συμμετείχε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Μερόπη Υδραίου - Παρευρέθηκαν ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Στην έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με θέμα «Οι ισχυροί Δήμοι ‘’στήριγμα’’ της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει»,  συμμετείχε σήμερα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Μερόπη Υδραίου.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης που έγινε δια ζώσης, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, αποτέλεσε η λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. Αυτό, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από την ενεργειακή ανατίμηση και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία γεγονότα τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία και τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Η συνάντηση είχε ως κύριο στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου προτάσεων προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων. Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ παρουσίασε με εισήγησή του ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνάντησης, ενώ παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σταυριανουδάκης.

Όπως εξαγγέλθηκε, πρόκειται να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε δύο δόσεις για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Δήμων όπως το κόστος της θέρμανσης στις σχολικές μονάδες.

Επίσης, πρόκειται να δοθεί παράταση των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για την κάλυψη των αναγκών λόγω πανδημίας ως τις 31 Μαίου ενώ ως αναγκαιότητα χαρακτηρίστηκε η δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ λόγω της ενεργειακής ανατίμησης, πρόκειται να αντιμετωπιστεί με επιδότηση των σχετικών τιμολογίων ενώ γενικότερα επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη μεταρρυθμίσεων με ανακατανομή αρμοδιοτήτων στους Δήμους ώστε να υπάρχει ευελιξία και αμεσότερη αποτελεσματικότητα. 

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι:
  • Η καταστατική θέση των αιρετών
  • Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε από 1-1-2022
  • Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Το νέο ΕΣΠΑ
  • Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ και η εφαρμογή της κινητικότητας
  • Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους
  • Η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας
  • Η εφαρμογή ναυαγοσωστικής πολιτικής από τους Δήμους
  • Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».