Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα κραυγαλέα προβλήματα του ΕΚΑΒ Κέρκυρας στο Περ. Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση

EKAB
16 Φεβρουαρίου 2022 / 14:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με το Σωματείο ΕΚΑΒ Κέρκυρας είχαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας της εργαζομένων στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων:

Η εισήγηση:

Μετά την επίσκεψή μας στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας και την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων, θεωρούμε χρέος να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο να παρθούν επιτέλους άμεσα μέτρα στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα ενός κρίσιμου τομέα για την Υγεία του λαού ο οποίος παρέχει υπηρεσίες χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού.

Οι φωτογραφίες των τοπικών παραγόντων, οι μεγαλοστομίες Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, οι επισκέψεις Υπουργών δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που είναι αναντίστοιχη με την εποχή μας και πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όταν μάλιστα το 2022 μεταφέρεται ασθενής στην καρότσα φορτηγού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ή οδηγού, πολλοί από τους κυβερνητικούς και τοπικούς άρχοντες θα έπρεπε να κρύβονται.

Η έλλειψη προσωπικού, οι απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη του αναγκαίου εξοπλισμού είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, της μετατροπή της σε «ατομική ευθύνη». Η κατάσταση αντανακλά την εγκληματική, διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον Τομέα της Υγείας, γι’ αυτό στην ίδια δίνη βρίσκεται το ΕΚΑΒ σε όλα τα νησιά μας.

Επικεντρώνουμε σήμερα στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας και σας μεταφέρουμε, για άλλη μια φορά, τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων.

ΚΤΙΡΙΑΚΟ: Στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο και ασυντήρητο κτίριο το οποίο βρίσκεται δίπλα σε παιδικό σταθμό. Τα ασθενοφόρα παρκάρουν στο δρόμο χωρίς να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θέσεις. Στο δρόμο και δίπλα στο σχολείο καθαρίζονται και απολυμαίνονται τα ασθενοφόρα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο. Το μισό σχεδόν προσωπικό είναι επικουρικοί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν ρεπό (πάνω από 150) να ξεκουραστούν, η βάση της Λευκίμμης να υπολειτουργεί. Με δεδομένο επίσης ότι δεν υπάρχει βάση του ΕΚΑΒ στην Β. Κέρκυρα, τις αποστάσεις στο νησί και την τουριστική περίοδο, η κατάσταση γίνεται δραματικά επικίνδυνη για τους κατοίκους, τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Τα ασθενοφόρα είναι 2-3 για όλο το νησί ενώ χρειάζονται 5 ασθενοφόρα ανά βάρδια πρωί -απόγευμα. Εκτός από αυτό, οχήματα που είναι παλιά και χρειάζονται σέρβις, αναγκαστικά διοικητικά, πηγαίνουν στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα να λείπουν περισσότερες μέρες.

Το ασυρματικό κέντρο συνεχίζει να βρίσκεται στα Ιωάννινα, προκαλώντας πολλά περιστατικά καθυστερήσεων λόγω άγνοιας της γεωγραφίας. Ενώ στην Κέρκυρα υπάρχει υποδομή και τα αναγκαία εργαλεία που θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα, χωρίς αυτό να συνδέεται και με την αυτονομία της βάσης του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα από τα Γιάννενα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απόφαση Υπουργού.

Το ελικόπτερο που κάνει αεροδιακομιδές από το Άκτιο είναι σε αναστολή γιατί δεν αναπληρώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Το Πλωτό ασθενοφόρο που τόσο διαφημίστηκε στην πραγματικότητα είναι περιπολικό σκάφος με ιατρικό εξοπλισμό, δεν είναι «πλωτό ασθενοφόρο» γιατί πολύ απλά δεν έχει προσωπικό.

Ακόμα και τα 18 ασθενοφόρα που έχετε ανακοινώσει ότι έρχονται, χωρίς πληρώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα, έχουν εκπαιδευτεί μόνο δύο εργαζόμενοι που εναλλάσσονται, επηρεάζοντας αρνητικά τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα.. Βέβαια με την μοτοσυκλέτα φωτογραφήθηκαν αρκετοί παράγοντες του τόπου που όμως αγνοούν ή δεν ρώτησαν και δεν έμαθαν, ότι οι εκπαιδευόμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους την εκπαίδευσή τους!

Επίσης ενημερώνουμε την Περιφερειακή αρχή ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που έρχονται για ενίσχυση κατά την τουριστική περίοδο, δεν έχουν διασφαλισμένη ούτε διαμονή ούτε σίτιση και φυσικά οι αμοιβές τους δεν είναι και τόσο παχυλές.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από Περιφέρεια και Δήμο σε ό,τι αφορά τις δικές τους αρμοδιότητες και ευθύνες αλλά και την αναγκαία διεκδίκηση από την Κυβέρνηση:

- Άμεση εξεύρεση οικοπέδου, χώρου στέγασης για το ΕΚΑΒ ή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας είτε να μεταφερθεί είτε να κατασκευαστεί νέο κτίριο στα τόσα αναξιοποίητα οικόπεδα που ανήκουν στην Τοπική Διοίκηση και ρημάζουν.

- Δημιουργία Αυτόνομης Βάσης ΕΚΑΒ και δημιουργία βάσης στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

- Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού διασωστών και μόνιμου γιατρού.

- Παρέμβαση στην Κυβέρνηση για άμεση λειτουργία της αυτόνομης ασυρματικής βάσης στην Κέρκυρα και για την δυνατότητα επισκευής των ασθενοφόρων στην Κέρκυρα έχει μεγάλη σημασία για την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων.

Δεν συγχωρείται καμία καθυστέρηση. Ομολογούμε πως δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση σας. Έχετε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας, την πιστή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, την υποτέλεια στις εντολές της, την συνειδητή προώθηση των πολιτικών που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας. Βάζετε πλάτη στην ανατροπή της σταθερής δουλειάς και την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, υπερασπίζεστε την πολιτική «κόστους - οφέλους» στον τομέα της Υγείας.

Παρ όλα αυτά επιμένουμε, έχοντας καθαρό ότι το όποιο θετικό αποτέλεσμα στην λύση των προβλημάτων θα είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.