Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σάρκα και οστά» παίρνει το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας της Κέρκυρας

ΟΛΚΕ
09 Φεβρουαρίου 2022 / 12:54

Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα παραπέμπει στην μορφή των Βενετσιάνικων Ναυπηγείων στα Γουβιά Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντικότατο ρόλο στη ζωή ολόκληρου του λιμένα Κέρκυρας ως ένας σημαντικός «πόλος» πολιτισμού για το νησί των Φαιάκων φιλοδοξεί να παίξει το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας. Ήδη οι εργασίες στο βοηθητικό κτίριο του ΟΛΚΕ , όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Διατήρησης Ναυτικής Παράδοσης της Κέρκυρας βρίσκονται σε εξέλιξη με το μεγαλύτερο επίτευγμα της δημιουργίας του να θεωρείται η διάδραση μεταξύ του λιμανιού και της πόλης.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΚΕ (Σπύρου Στεφανίδη) και συνεχίζεται από την σημερινή.

Ειδικότερα ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο MUSE, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V/A Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των οικομουσείων παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς ως τόπων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ανέρχεται στις 463.648,76 ευρώ (συμπ/ΦΠΑ).

«Κατά τη θητεία μου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε δυο εκθέματα, εκ των οποίων ένα αφορά στο μοντέλο αντιτορπιλικού «ΘΥΕΛΛΑ». Υπήρχαν επαφές με άλλα μουσεία για να μας δώσουν εκθέματα που δεν χρειάζονταν», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Στεφανίδης.

Οι εργασίες

Οι εργασίες για την κατασκευή του, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΛΚΕ Α.Ε. εντός της ευρύτερης περιοχής του Νέου Λιμανιού Κέρκυρας περιλαμβάνουν οικοδομικές εργασίες, προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την νέα χωροθέτηση του κτιρίου είναι τραπεζοειδούς σχήματος εμβαδού 2.160 τ.μ., και αναπτύσσεται ως προς το μήκος του, στον άξονα Ανατολή – Δύση.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, που υπογράφουν οι Μαριλένα Κοσκινά και ο Μάξιμος Κουλούρης, θα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κτιρίων. Τα κτίρια τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται από παντού και οι δύο κύριες όψεις να κοιτούν τον Βορρά (την θάλασσα) και τον Νότο (την πόλη της Κέρκυρας).

Παραπέμπει

Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα, μέσα από μια διαφορετική και σύγχρονη άποψη κατασκευής, υλικών και μορφολογικών στοιχείων, παραπέμπει στην μορφή των Βενετσιάνικων Ναυπηγείων που βρίσκονται στα Γουβιά Κέρκυρας, μια μορφή ιδιαίτερα οικεία προς τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες του νησιού. Μια ιδιαίτερη αναφορά στους προγόνους και στην Ναυτική Ιστορία του νησιού της Κέρκυρας και της Αδριατικής.


   Βενετσιάνικα Ναυπηγεία στα Γουβιά/ photo: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Μόλις ολοκληρωθεί το κτίριο θα υπάρχουν συζητήσεις και συμφωνίες με αντίστοιχα Μουσεία ανά την Ελλάδα για να εμπλουτίσουμε τα εκθέματα, ενώ θα δωρίσω ορισμένα αντικείμενα από την προσωπική μου συλλογή», τόνισε στην «Ε» ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας προσθέτοντας ότι το Μουσείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα, η οποία έχει παράδοση στην ναυτοσύνη και την ναυτική τέχνη με χαρακτηριστικό έμβλημά της την «απήδαλο ναυν».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ