Ερώτηση Μπιάγκη για την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ

Πολλοί πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα», επισημαίνει ο βουλευτής

28
Ιανουαρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση αποκατάστασης αδικιών εις βάρος ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ και την επαναφορά διάταξης για την ασφαλιστική ευελιξία των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων.

Ο Βουλευτής ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, βάση της οποίας, ανάλογα με την δυναμική των καταλυμάτων τους υπάγονταν και στον ανάλογα φορέα ασφάλισης, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ασφαλιστική ευελιξία.

Παράλληλα, ο κ. Μπιάγκης ζητά θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης για τη νομιμοποίηση διανυθέντος χρόνου ασφάλισης για τους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δεν δήλωναν αγροτικά εισοδήματα, ενώ πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και κατέθεσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 23.12.2020 και έπειτα.

Συνακόλουθα, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε άλλο φορέα β) δεν λαμβάνουν σύνταξη από άλλον φορέα γ) δεν διακόπτεται η ασφάλισή τους στον κλάδο, προτείνεται να αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισής τους.

«Η εφαρμογή του e-ΦΚΑ και η υπαγωγή σε ασφαλιστικές κατηγορίες με οριζόντιο τρόπο έχει αποδειχθεί άδικη, αναποτελεσματική και αδιέξοδη», δηλώνει ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τη δυνατότητα που είχαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων έως και 5 δωματίων ή δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων και ήταν παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών, εφόσον το εισόδημά τους προέρχονταν αποκλειστικά από τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων, να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) και έχει προκαλέσει την οικονομική δυσπραγία και τον επιχειρηματικό μαρασμό των ιδιοκτητών και των επιχειρήσεων».

Ο Βουλευτής αναφέρεται επίσης και στην αδικία εις βάρος των ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ:

«Παράλληλα, πολλοί πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα», αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 122 του Ν. 4764/2020 εξαιρούνται όσοι υπέβαλλαν αίτηση για σύνταξη από τις 23.12.2020 και για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2016 και εντεύθεν».