Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για την επιχορήγηση των Φιλαρμονικών

Δημήτρης Μπιάγκης
25 Ιανουαρίου 2022 / 09:55

«Η κρίση της πανδημίας αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο αυτούς τους φορείς δυσχεραίνοντας το έργο που επιτελούν, καθιστώντας επιτακτική πλέον τη συνδρομή της πολιτείας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης για τη χρηματοδότηση – επιχορήγηση των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας και την παροχή φόρο-ελαφρύνσεων. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των απαντήσεων που δόθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου σε σχετική επίκαιρη ερώτησή του τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Βουλευτής ζητά τη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει «φόρο-ελαφρύνσεις» και απαλλαγές από ειδικά τέλη και φόρους για τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας και ρωτά αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους από ίδιους πόρους, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ζητά επίσης να μάθει πόσες και ποιες φιλαρμονικές της Κέρκυρας χρηματοδοτήθηκαν από το τρέχον ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τις στοχευμένες προσκλήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως αυτή με κωδικό ΙΟΝ81 και εάν τελικά υλοποιήθηκε η δέσμευση της Υπουργού, για συμμετοχή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, σε προσκλήσεις και δράσεις που αφορούν την ενίσχυση και τη στήριξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ανάλογα με την νομική μορφή της εκάστοτε σχολής.

«Μετά από δυο χρόνια πανδημικής κρίσης, έχοντας αναστείλει για μεγάλο διάστημα τη λειτουργία τους, λόγω των υγειονομικών μέτρων, τα σωματεία των Φιλαρμονικών μας βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, καθώς καλούνται να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου τις λειτουργικές τους υποχρεώσεις και να συντηρήσουν τον μουσικό εξοπλισμό τους», δηλώνει ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Η κρίση της πανδημίας αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο αυτούς τους φορείς δυσχεραίνοντας το έργο που επιτελούν, καθιστώντας επιτακτική πλέον τη συνδρομή της πολιτείας. Όλες οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι πια εγγεγραμμένες στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Επανερχόμαστε λοιπόν στο θέμα, καθώς τώρα κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ, η μέριμνα για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη στήριξη των σωματείων του πολιτισμού».