Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελία Γκούση: Παραβίαση του νόμου - Ανέντιμη πολιτική στάση

Νίκος Γκούσης
21 Ιανουαρίου 2022 / 14:26

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής Λέσση με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης - Ακραίοι χαρακτηρισμοί

Στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Γενάρη 2022 καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας ήταν ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, όπου κατά τις Δημαιρεσίες (9.1.2022) για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όχι μόνο δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά ούτε καν το πνεύμα του νόμου, ώστε μετά από μία και μοναδική ψηφοφορία να προκύψει η σύνθεση της κάθε Επιτροπής.

Ως ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. συμβάλαμε ουσιαστικά στην ύπαρξη αρχικής απαρτίας και με τα πέντε μέλη μας, αφού από τους υπόλοιπους δέκα συμβούλους που δεν ανήκουν στην δημοτική πλειοψηφία παρών ήταν μόνο ένας! Είναι προφανές ότι αν κι εμείς είχαμε ανάλογη στάση δεν θα υπήρχε απαρτία και βέβαια δεν θα γινόταν Δημαιρεσίες στις 9.1.2022.
 
Επιπρόσθετα δείχνοντας έμπρακτα καλή πρόθεση και προκειμένου να διεκπεραιωθεί απρόσκοπτα η διαδικασία,  δεν μείναμε στην τυπολατρία και αναγνωρίζοντας ότι στο χώρο που γίνεται η συνεδρίαση δεν υπήρχε δυνατότητα τύπωσης ψηφοδελτίων, δεχτήκαμε να γίνει η  ψηφοφορία χειρόγραφα από τον κάθε δημοτικό σύμβουλο μένοντας όμως (εννοείται!) στο πνεύμα του νόμου. Δηλαδή οι παρατάξεις που δικαιούνται εκλεγόμενο μέλος να ψηφίζουν διαδοχικά η μια μετά την άλλη το δικό της ψηφοδέλτιο, επιλέγοντας έτσι οι δημοτικοί σύμβουλοι μόνο τα μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν την παράταξή τους στην κάθε Επιτροπή, ώστε στο τέλος να δοθεί το συνολικό αποτέλεσμα -τυπικά και αριθμητικά σωστό!-, ως από μία ψηφοφορία και να γραφεί το σχετικό πρακτικό και να υπογραφεί από το Προεδρείο!

Όμως ο Πρόεδρος μετά από προσυμφωνημένη μεθόδευση της παράταξής του -όπως αποκαλύφτηκε στη συνέχεια, κατάφερε με μια ανορθόδοξη και παράνομη διαδικασία να αποκλείσει τη ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. από το δικαίωμα της να επιλέξει το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος της στην Οικονομική Επιτροπή. Μάλιστα -και ευτυχώς για την ανάδειξη της αλήθειας!- αυτήν την ενέργεια υπερασπίστηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης (Ανδριώτης) στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Γενάρη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο δεν είναι πολιτικά ανέντιμη η στάση του, αλλά και ότι είναι νόμιμο δικαίωμά του να ψηφίσει -εκτός από την παράταξή του- και για τη μείζονα μειοψηφία. Αιτιολόγησε μάλιστα την καρατόμηση του επικεφαλής της ‘αντίπαλης’ παράταξης, αποδίδοντάς του τους χαρακτηρισμούς «ανεπαρκής» και «πολιτικός νάνος»!

Έτσι, από την αρχή της συνεδρίασης της 17ης Γενάρη υπήρξε οξεία αντιπαράθεση, αφού η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε επί της καταγγελίας επικριτικά και επιθετικά, με λίγα λόγια ως θύμα και όχι ως θύτης!

Με το κλίμα εξαρχής υπονομευμένο οι προσωπικές επιθέσεις προς τα μέλη της παράταξής μας και κυρίως προς τον επικεφαλής συνεχίστηκαν σε κάθε ευκαιρία και σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεφεύγοντας από τον όποιο πολιτικό χαρακτήρα. Κατέληγε δηλαδή πάντοτε σε προσωπικές προκλήσεις, όπου επικρατούσαν οι ακραίοι χαρακτηρισμοί, οι συχνές διακοπές και η μόνιμη απόπειρα φίμωσης.

Αποκορύφωμα ήταν μια τελευταία ακατανόητη και αιφνίδια πρόκληση από το Δήμαρχο. Συγκεκριμένα σε κάποια απόλυτα ήρεμη στιγμή (κατά τη συζήτηση ενός «ουδέτερου» θέματος) διέκοψε την εξελισσόμενη διαδικασία και με έξαλλο ύφος κατήγγειλε τη παράταξή μας και προσωπικά τον επικεφαλής, ότι έστησε επεισόδιο με ύβρεις κατά του Δημάρχου με πρωταγωνιστή κάποιο «βαλτό» υπάλληλο του Δήμου!
 
Καταγγείλαμε τη συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμαρχου ως την απόλυτη προβοκάτσια εναντίον της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν και του επικεφαλής της. Ατυχώς, αυτή η νέα αντιπαράθεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη με επακόλουθο να αποχωρήσουμε άμεσα από τη συνεδρίαση.

Εκφράζουμε λύπη που υπό την πίεση της επαναλαμβανόμενης παγίδας των εντάσεων παρασυρθήκαμε και δεν διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας μέχρι το τέλος.
21.1.2022
Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο