Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κορωνοϊος «δίνει πάσα» στην τουριστική αγορά της Κέρκυρας

κορωνοϊός
20 Ιανουαρίου 2022 / 16:33

Ερημιές και λόγκοι ιδανικοί για την τήρηση αποστάσεων λένε τα Βρετανικά ΜΜΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντός της πανδημικής λαίλαπας, η τουριστική αγορά παγκοσμίως δείχνει να συρρικνώνεται αλλά ταυτόχρονα να συμπυκνώνεται και να αλλάζει κατεύθυνση. Οι “κορωνοτουρίστες” δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για τον ήλιο και την θάλασσα, αλλά αποζητούν την απομόνωση, το “σοσιαλ ντίστανσινγκ” που λέμε, και κυρίως την ευκολία μετάβασης και επιστροφής από τον τουριστικό προορισμό.

Παραδοσιακά η Κέρκυρα έχει κυρίως Βρετανούς επισκέπτες. Οι παλιοί μας αρμοστές λοιπόν, αρέσκονται να επισκέπτονται τις πρώην και νυν αποικίες τους χειμώνα καλοκαίρι. Σαν να κυνηγούν τον ήλιο, οι Βρετανοί τον χειμώνα πηγαίνουν κατά κόρον στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Φέτος όμως, λόγω covid, οι χειμερινές “αποδράσεις” στο Νότιο ημισφαίριο είναι πλέον ασύμφορες.

 

Παρά το γεγονός ότι για τους Βρετανούς η χώρα μας  παραμένει συνολικά στην “πορτοκαλί λίστα”, στους  μη ασφαλείς δηλαδή προορισμούς , η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι δίπλο-εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων όταν επιστρέψουν σε Βρετανικό έδαφος. Έτσι λοιπόν αν είσαι εμβολιασμένος/η δεν έχει καμία σημασία αν μια χώρα είναι στην πορτοκαλί ή στην πράσινη λίστα. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η Βρετανική The Sun, ανοίγει νέους ορίζοντες για την Βρετανική τουριστική αγορά και η Κέρκυρα προβάλλεται ως ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι του 2022 αλλά και για τον χειμώνα του τρέχοντος έτους.

 
Σε άλλο άρθρο, στην Βρετανική Independent, η αρθρογράφος προβάλλει την Κέρκυρα ως ιδανικό τόπο χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, “τα μη τουριστικά μέρη του νησιού, η ύπαιθρος, τα βουνά και οι απρόσιτες παραλίες αποτελούν τον τέλειο τόπο για να κάνει κανείς διακοπές τηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις του covid. 



Ειδική αναφορά γίνεται στα μονοπάτια του νησιού, το λεγόμενο “corfu trail”, καθώς και στις δασώδεις περιοχές της Νότιας Κέρκυρας.
 
Άλλο σημαντικό δέλεαρ φυσικά  παραμένει το κόστος των διακοπών. Μέσα σε όλα, η Βρετανική αεροπορικής εταιρία Jet2 ανακοίνωσε ότι προσφέρει πακέτα για την Κέρκυρα μέσα στο κατακαλόκαιρο, με 250 ευρώ την εβδομάδα ανά άτομο. Υπό αυτό το φως λοιπόν, η Κέρκυρα παρουσιάζεται ως ο ιδανικός προορισμός. Με κάποιο παράξενο τρόπο φαίνεται ότι η “ρουλέτα” του κορωνοϊου ευνοεί την Κέρκυρα, καθώς η περιορισμένη τουριστική “ανάπτυξη” στο εσωτερικό του νησιού, οι Αλκυονίδες του χειμώνα και το μικρός κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, μας τοποθετούν σε καλύτερη θέση από άλλους πιο εξωτικούς προορισμούς. Από ότι φαίνεται όσο βαστάει ο covid, η Αυστραλία “θα τρώει την σκόνη μας.”
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ