Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σακοράφα: Ακραίες “διοικητικές” πρακτικές στο Γ.Ν.Κ

ΣΑΚΟΡΑΦΑ
18 Ιανουαρίου 2022 / 16:45

Η Κυβέρνηση εγκρίνει και στηρίζει, εν τέλει, την προπεριγραφόμενη πρακτική της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας;, ρωτάει η κ.Σακοράφα

ΑΘΗΝΑ. Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 17/1/2022 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ.  Αθανάσιο Πλεύρη με θέμα τις ακραίες “διοικητικές” πρακτικές στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Η Ιστορία για την αντιμετώπιση της Δημόσιας Υγείας από την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη –  και μάλιστα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας – έχει ήδη αρχίσει να γράφεται. Η μεθοδική και πολιτικά στοχευμένη υποτίμηση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ δεν αφήνει άλλη επιλογή : Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εκπλήρωση του ρόλου του ΕΣΥ επαφίεται στον “πατριωτισμό” του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας, που εξαντλούν κάθε προσωπική και συλλογική δυνατότητα, εργαζόμενοι επί τόσους μήνες υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Και όλα αυτά χωρίς την αναγκαία στήριξη με το απαραίτητο πρόσθετο προσωπικό και χωρίς κανένα απολύτως ειδικό μέτρο προσαρμογής των υπηρεσιών τους στις έκτακτες πρωτοφανείς συνθήκες. Oι κυβερνητικές (ή και παρακυβερνητικές) πρωτοβουλίες εξαντλήθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας, με τα γνωστά “χειροκροτήματα απ’ τα μπαλκόνια”. 

Τα προβλήματα γίνονται, όμως, πολύ πιο σοβαρά, όταν οι διορισμένες από την Κυβέρνηση διοικήσεις ακολουθούν μία αλλοπρόσαλλη “διοικητική” πρακτική που δεν περιορίζεται μόνο στην επιδεικτική υποτίμηση και απαξίωση των επαγγελματικών και υπηρεσιακών αναγκών αλλά φτάνει και στο να αυτοεπιβεβαιώνεται, κατά την αντίληψή της, με διώξεις κατά του προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, σε αυτό, η Διοίκηση του Γ. Ν. Κέρκυρας, που εξαντλείται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρύψει τις τεράστιες προσωπικές της και κυβερνητικές ευθύνες, που οδηγούν και αυτό, όπως και τα άλλα Νοσοκομεία της χώρας, και το ίδιο το ΕΣΥ στη διάλυση τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων, “Μια Διοίκηση που επιλέγει να πορεύεται το δρόμο σύγκρουσης, της απαξίας, των προσβολών και της τιμωρίας εις βάρος του προσωπικού, επιδιδόμενη σε ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι διώξεων με στοιχεία προσωπικής και κομματικής εμπάθειας. Μια Διοίκηση που έχει κάνει καθημερινή της ρουτίνα να οδηγεί το προσωπικό σε απολογίες, σε ΕΔΕ, σε εξαντλητικά χρηματικά πρόστιμα, προσφεύγοντας σε κάθε μέσο τρομοκρατίας και εκφοβισμού”.

Τελευταίο περιστατικό, σε αυτήν την καταχρηστική πρακτική, ήταν η άσκηση δίωξης κατά δύο μελών του προσωπικού, εκ των οποίων η μία – κατά σύμπτωση – είναι η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με αφορμή το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου αποστείρωσης ιατρικού εργαλείου, υπήρξε ατύχημα φθοράς του.

Ο Διοικητής, κατά τρόπο πραγματικά πρωτοφανή, μεθόδευσε πλειοψηφική απόφαση του διορισμένου ΔΣ του Νοσοκομείου, αποφασίζοντας να επιβάλει στους δύο εργαζόμενους χρηματική ποινή με στέρηση 5 ημερών και καταλογισμό αποζημίωσης περίπου 10.000 ευρώ, στέλνοντας την απόφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο (!).  

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με φόβο και απόγνωση το φάσμα μιας αυθαίρετης πρακτικής, που θα τους επιφορτίζει με το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης του ιατρικο-μηχανολογικού εξοπλισμού, που υφίσταται οιαδήποτε φθορά ή βλάβη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ελπίζουμε αυτό να μην αποτελεί εφαρμογή γενικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να αναπληρωθεί το ποσό της κραυγαλέας περικοπής της χρηματοδότησης του ΕΣΥ  από τον κρατικό προϋπολογισμό, εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα η αυταρχική, εμπαθής και καταχρηστική διοικητική πρακτική αποτελεί πάγια μέθοδο στην προκειμένη περίπτωση, με επανειλημμένες τιμωρητικές αποφάσεις και επιβολές προστίμων, αφού έχει ήδη εξαναγκαστεί σε παραίτηση γιατρός εγνωσμένου κύρους που είχε διατελέσει και Διοικητής του Νοσοκομείου, ενώ, επίσης, απολύθηκε (μη ανανέωση σύμβασης) ο μοναδικός θωρακοχειρουργός του νησιού των 110.000 κατοίκων κ.λ.π. .

Επειδή το Σωματείο των εργαζομένων σε Ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : “Eκφράζουμε τη πλήρη στήριξη μας στους συνάδελφους μας που υφίστανται αυτή τη δίωξη, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν με όλες τους της δυνάμεις το Σωματείο μας και σαφώς Απαιτούμε την Άμεση, εδώ και τώρα, Άρση της απόφασης όπου ως σκοπό έχει να επιβάλει τη φίμωση και να καταστρέψει δύο συνάδελφους – εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Το Μόνο Χρέος Μας είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, για το σύνολο της κοινωνίας της Κέρκυρας! Και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Η Κυβέρνηση εγκρίνει και στηρίζει, εν τέλει, την προπεριγραφόμενη πρακτική της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας; Αλλιώς, με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα και να αποκαταστήσει στοιχειώδη ομαλότητα στη λειτουργία του Νοσοκομείου ώστε να εκπληρώνει αυτό τον προορισμό του, στις υπάρχουσες έκτακτες συνθήκες;