ΟΕΤΚ: Απέκλεισαν από κάθε ενίσχυση τα μικρά τουριστικά καταλύματα

ΟΕΤΚ: Απέκλεισαν από κάθε ενίσχυση τα μικρά τουριστικά καταλύματα

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Περικλής Κατσαρός

«Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου του αναπτυξιακού νόμου απέκλεισαν από κάθε μορφή ενίσχυσης, τα μικρά τουριστικά καταλύματα, λες και δεν αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού τουρισμού»

18
Ιανουαρίου / 2022

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας:

Με ανάμεικτα συναισθήματα έκπληξης και αγανάκτησης ενημερωθήκαμε για το νέο αναπτυξιακό που θα φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο η Κυβέρνηση και από τον οποίο αναπτυξιακό(;), αποκλείονται από κάθε μορφή ενίσχυσης (επιχορήγηση, επιδότηση, απαλλαγή) για μια ακόμα φορά,  τα τουριστικά καταλύματα και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Ένας αναπτυξιακός (;) νόμος, ραμμένος και κομμένος για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί, οι εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου του αναπτυξιακού νόμου απέκλεισαν από κάθε μορφή ενίσχυσης, τα μικρά τουριστικά καταλύματα, λες και δεν αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού τουρισμού ειδικά οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα της περιφέρειας, των νησιών και των ορεινών περιοχών. Αντί να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων από την  «πίτα» του αναπτυξιακού νόμου, δυστυχώς, όχι μόνο περιορίζονται, αλλά στην περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων αποκλείονται εντελώς.

Την ίδια στιγμή δε, αυξάνεται αδικαιολόγητα η γραφειοκρατία και γίνονται πιο περίπλοκες και σύνθετες οι διαδικασίες για την ένταξη των επιχειρήσεων στον προς ψήφιση αναπτυξιακό νόμο.  Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεται στα μέσα ενημέρωσης: «Με το νέο αναπτυξιακό νόμο και για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα απαιτείται δικαιολογητικό για την εκτίμηση του εύλογου κόστους και της βιωσιμότητας από την τράπεζα, αντί μιας απλή υπεύθυνη δήλωσης του επενδυτή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα». Αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες γίνονται όλο και πιο σύνθετες σε μια περίοδο που ο τουρισμός μας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση της πανδημίας.

Και επίσης δεν θα πρέπει να λανθάνει της προσοχής μας ότι με έναν περίεργο τρόπο, ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός νόμος, μειώνει τα αυξημένα από την Ε.Ε τελικά ποσοστά ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια να λάβει υπόψη του τις προτάσεις μας, που επανειλημμένα  έχουμε καταθέσει στο υπουργείο σχετικά με  την ένταξη των επιχειρήσεων μας στον αναπτυξιακό νόμο με σωστές προϋποθέσεις και να μεριμνήσει  έστω και την ύστατη ώρα  να μην εξαιρεθούν  για  μια ακόμα φορά  από την ευκαιρία που δίνει, συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό στην προσπάθειά, σε μια εξόχως δύσκολη περίοδο, να παραμείνουν ενεργείς και ανταγωνιστικές σε ένα σκληρό, όπως διαμορφώνεται εκ των συνθηκών, περιβάλλον