Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοπρατήθηκε το Διαδημοτικό Κυνοκομείο Κέρκυρας

Αδέσποτα
17 Ιανουαρίου 2022 / 12:52

«Ανάσα» στο τεράστιο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε όλο το νησί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση οριστικής λύσης για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων βρίσκεται ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καθώς δημοπρατήθηκε το έργο για την «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζωών συντροφιάς-επισκευή κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου», π/υ 188.700 €.

Οι προσφορές από υποψήφιους αναδόχους θα μπορούν να κατατίθενται έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους θα γίνει την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Η λειτουργία του καταφυγίου αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε όλο το νησί, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται μέρα με την μέρα, κυρίως λόγω της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν ως Διαδημοτικό Κυνοκομείο. Ωστόσο δυνατότητα να αποκτήσουν τα δικά τους καταφύγια δίνεται μέσω προγραμμάτων, όπως ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, και στους άλλους δυο δήμους εφόσον το επιθυμούν, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

Πού θα γίνει

Το καταφύγιο θα αναπτυχθεί στη θέση Αγ. Γεώργιος Βιτουλάδων κοινότητας Λακώνων της Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών, σε οικόπεδο του δήμου. Μετά τις κατάλληλες εργασίες το υπάρχον κτίριο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο και κτίριο διοίκησης, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα εγκατασταθούν ενδιαιτήματα για την φιλοξενία των αδέσποτων. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου Κ. Κέρκυρας.

Το κυνοκομείο

Το κυνοκομείο θα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας έως 40 αδέσποτων ζώων συντροφιάς και θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης για εκείνα με σκοπό την υιοθεσία τους, ενώ σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό θα επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2020 μέχρι και σήμερα μέσω του 4ου κύκλου διαχείρισης αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιώτη κτηνίατρο στειρώθηκαν 276 αδέσποτοι σκύλοι. Παράλληλα με την πολύτιμη συνεργασία φιλόζωων εθελοντών πραγματοποιήθηκε σε ένα έτος η υιοθεσία 132 ζώων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ