«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κέρκυρα (video)

Η σύμβαση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 12 μηνών

14
Ιανουαρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπεγράφησαν από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, οι συμβάσεις με τους αναδόχους εργολάβους, των αντιπλημμυρικών έργων, που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών ξεχωριστών (μία για τη Βόρεια, μία για τη Νότια και μία για τη Μέση Κέρκυρα) συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.278.000€ ήτοι 426.000€ έκαστη.
 
Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού, παρουσία και των Αντιπεριφερειαρχών, Π.Ε. Κέρκυρας, Υποδομών & Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Ζορμπά, Μανώλη Ορφανουδάκη και Νίκου Μηλιώτη, αντίστοιχα, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει πλέον στις μέρες μας η «θωράκιση» των νησιών του Ιονίου απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκαλούνται ελέω της κλιματικής αλλαγής.
 
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου:  «Πλέον μιλάμε για κλιματική κρίση, όχι για κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα στην περιοχή μας, να χρήζουν σοβαρών παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης με κυρίαρχες τον καθαρισμό υδατορεμάτων, αλλά και αποκαταστάσεων».
 
«Το πρώτο έργο, που ανακοινώνεται για το 2022 και θα φέρει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ασφάλεια και προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας, είναι οι συμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα και στους τρεις Δήμους της Κέρκυρας», επεσήμανε η Περιφερειάρχης, για να προσθέσει:
 
«Αποδείχθηκε ότι εξαιρετικά σημαντικό στον τομέα της πρόληψης είναι οι καθαρισμοί, που πρέπει να γίνονται έγκαιρα. Με τις συμβάσεις αυτών των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας προβλέπονται καθαρισμοί, ενισχύσεις και βελτιώσεις υφιστάμενων παρεμβάσεων. Οι καθαρισμοί είναι ένα δαιδαλώδες ζήτημα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης, όπως συμβαίνει μετά το φαινόμενο «Μπάλλος» και τις πλημμύρες.
 
Δίνουμε μεγάλη «μάχη», ώστε ν’ ανταποκριθούμε στην κλιματική κρίση έχοντας εν προκειμένω για τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα έναν προϋπολογισμό περίπου στο 1,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο του περσινού και σχεδόν διπλάσιο από τους προϋπολογισμούς που είχε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Είναι ξεκάθαρο ότι από την περιπέτεια του «Μπάλλου» βγήκαμε όλοι κερδισμένοι σε επίπεδο εμπειρίας, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμών έγιναν, αλλά και μεγάλες ανάγκες αποκαλύφθηκαν, καθώς δεν είχαν γίνει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια».
 
Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου κατέληξε λέγοντας: «Ξεκινάμε με ευθύνη το 2022 θεωρώντας καθήκον μας το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο πρέπει να μεταδώσουμε και να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας, με έργα πρόληψης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς θα μας απασχολούν συχνά πλέον.
 
Αισιοδοξώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε το Σχέδιο Στρατηγικών Επιστημονικών Ειδικών Μελετών, το Master Plan, δηλαδή, για την «οχύρωση» του κάθε νησιού της Περιφέρειάς μας, καθώς αφενός η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αφετέρου το κάθε νησί μας έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του ιδιομορφίες. Είμαστε εδώ στον διπλό αγώνα… Να κυνηγάμε την καθημερινότητα και τις αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες, να ενισχύουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας, να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις πρόληψης και παράλληλα να μελετάμε ουσιαστικά τι έργα υποδομών πρέπει να γίνουν από δω και πέρα σε κάθε νησί μας».

Ο Μ.Ορφανουδάκης

Εξειδικεύοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης πρόσθεσε: «Θα γίνουν καθαρισμοί, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, αγωγοί ομβρίων υδάτων με σωληνωτά, συντήρηση και επέκταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, νέες τάφροι όπου απαιτούνται, γεφύρια, αποστραγγιστικά φρεάτια και άλλα τεχνικά έργα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,3 εκατ. ευρώ.  Η σύμβαση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 12 μηνών και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της.
Σκοπός είναι να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε βλάβες που έχουν εντοπιστεί στο οδικό δίκτυο αλλά και να έρθουν να "κουμπώσουν" αυτές με το συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και της πολιτικής Προστασίας στο σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα». 

Ο Ν. Μηλιώτης

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης «η σημερινή υπογραφή των συμβάσεων στους τρεις Δήμους είναι ακόμα ένα βήμα σε αυτό που εμείς εδώ στην Πολιτική Προστασία ονομάζουμε "θωράκιση". Έρχεται σε συνέχεια ενός σχεδιασμού που έχει ξεδιπλωθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια στην Αντιπεριφέρεια Πολιτικής Προστασίας με στόχευση ιδιαίτερα να θωρακιστούν τα πεδία κινδύνων στα Ιόνια Νησιά.

Πράγματι ο "Μπάλλος" στις 14 Οκτώβρη στην Κέρκυρα, έδειξε την αναγκαιότητα και τις ελλείψεις. Στο διάστημα που μεσολάβησε, αυξήσαμε κατά 500% τις πιστώσεις για την Κέρκυρα, ώστε να ξεπεράσουμε τις 150 παρεμβάσεις και ήδη έχουμε τριες εργολαβίες οι οποίες θα ενισχυθούν με αναζήτηση νέων πόρων. Τα ύψη βροχής στη μεσονότια Κέρκυρα ήταν δυσθεώρητα για τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ξεπέρασαν 245.000 λίτρα νερού ανά στρέμμα. Εδώ είμαστε και συνεργαζόμαστε και με το πρωτοβάθμιο όργανο, θέτοντας στη διάθεσή του και τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τεχνικά μέσα, ώστε να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση στο νησί μας».