Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάνω από 800.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά στην Κέρκυρα από την Περιφέρεια

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
01 Μαρτίου 2024 / 09:31
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εκκινήθηκε η διαδικασία για τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στο τμήμα της Β. Κέρκυρας που κάηκε πέρσι τον Ιούλιο από την πύρινη λαίλαπα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων πρόκειται να γίνουν από άκρη σε άκρη του νομού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή απορροή των υδάτων και ν’ αποτραπούν τυχόν κίνδυνοι στις παρόχθιες εκτάσεις, καθώς και σε τεχνικά έργα. Ειδικά μάλιστα για το τμήμα της Βόρειας Κέρκυρας, που κάηκε από την πύρινη λαίλαπα τον περσινό Ιούλιο, εκκινήθηκε προ ημερών η διαδικασία, προκειμένου να εκτελεστούν επιτέλους τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 310.000, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική η περιοχή απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, μετά την απογύμνωσή της.

Ήδη από εργολαβία που δημοπράτησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού του ποταμού της Μεσογγής, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν ήδη τόσο στο ρέμα της Καβαλάραινας όσο και στη Μπούκα του ποταμού της Λευκίμμης.

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Γιώργος Μάμαλος, η Περιφερειακή Επιτροπή κατά την τελευταία συνεδρίασή της (27/02), άναψε το «πράσινο φως» για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης  του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ» προϋπολογισμού 555.622 ευρώ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αναρτηθεί άμεσα, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των υφιστάμενων τεχνικών έργων, σχετιζόμενων με όλων των τύπων τα υδατορέματα, για τα οποία κρίνεται ότι χρήζουν επέμβασης, καθώς και εργασίες καθαρισμού των υδατορεμάτων σε περιπτώσεις που ο καθαρισμός απαιτείται για την επαναφορά της αρχικής παροχετευτικής ικανότητας.

Το έργο χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά των εργασιών και από εργασίες μικρής κλίμακας και εκτελείται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και βλάβες προερχόμενα από τα όμβρια ύδατα.

Οι εργασίες που θα γίνουν

Συγκεκριμένα πρόκειται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες: Άρση καταπτώσεων και καθαρισμός της κοίτης και των πρανών υπαρχόντων τάφρων από φερτές ύλες, συντήρηση, αποκατάσταση και επέκταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων, όπως γεφύρια, αποστραγγιστικά φρεάτια, σωληνωτά τεχνικά, στραγγιστήρια, συρματοκιβώτια, κοιτοστρώσεις κ.α,. κοπή και απομάκρυνση της βλάστησης, στις θέσεις των αντιπλημμυρικών έργων, χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στην περιοχή των αντιπλημμυρικών έργων για την εξασφάλιση της ομαλής ροής των ομβρίων και την αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον. Οι εργασίες αυτές θα γίνουν σε όλο το νομό με χρήματα από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

310.000 ευρώ

Επιπλέον, σε προηγούμενη συνεδρίαση (21/02), εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή η επιλογή της εξαιρετικής διαδικασίας για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση του έργου «Επείγοντα Αντιπλημμυρικά έργα, λόγω της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2023», π/υ 310.000 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 (παραγρ. 2γ) του Νόμου 4412/2016, που αφορά στην ταχεία διαδικασία, λόγω κατεπείγουσας κατάστασης. Με το κονδύλι αυτό θα εκτελεστούν όλα τα επείγοντα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση των υποδομών. Οι εργασίες αφορούν σε καθαρισμό των υδατορεμάτων και τη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων τεχνικών έργων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Στην αναμονή

Το ζήτημα αυτό βρισκόταν σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, καθώς αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα και των τότε παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 07/09/2023, μια ημέρα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είχε οριστεί μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Β. Κέρκυρα μετά την πυρκαγιά.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη, το οποίο προστέθηκε ως εκτός ημερησίας θέμα, λίγα μόνο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Τελικά η συνεδρίαση δεν έγινε ελλείψει απαρτίας, με την Περιφερειακή Αρχή να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τεχνητή έλλειψη απαρτίας και εκείνη να τους καλεί να ορίσουν νέα έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, επικαλούμενοι τη δυνατότητα που παρείχε η εκλογική νομοθεσία για σύγκληση του συλλογικού οργάνου αν πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες. Η υπόθεση ωστόσο έμεινε έκτοτε στάσιμη και το ποσό των 310.000 ευρώ ενεγράφη στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας για το 2024.

Από τα 5 εκατ. του Μπάλλου

Το κονδύλι αυτό προέρχεται από τα 5 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ΠΙΝ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μετά το καταστροφικό χτύπημα της θεομηνίας «Μπάλλος» τον «Οκτώβριο του 2021.

Μάλιστα με ποσό ύψους 1.500.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος Κ. Κέρκυρας από την Περιφέρεια, προκειμένου μετά την τροποποίηση της Πράξης «Αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες Π.Ε. Κέρκυρας» να προστεθούν τρία νέα υποέργα, στα οποία φορέας υλοποίησης και δικαιούχος θα είναι ο Δήμος. Τα υποέργα αυτά αφορούν στην αποκατάσταση βλαβών δρόμων Βασιλικά-Δανήλια, όπως και την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές στο δημοτικό οδικό δίκτυο σε διάφορες περιαστικές περιοχές (Κομπίτσι, Κάτω Γαρούνας, Ευρωπούλοι, Άγιος Γόρδιος, Κοντογυαλός κ.α.

ΦΩΤΟ@ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ/FB

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.