Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: «Το άνοιγμα των σχολείων συνέβαλε στην έγκαιρη ανίχνευση χιλιάδων κρουσμάτων»

Στέφανος Γκίκας
12 Ιανουαρίου 2022 / 18:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων επισκέφθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας,

όπου ενημερώθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Πέτρο Αγγελόπουλο για την εφαρμογή του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Ο Βουλευτής ενημερώθηκε από τον κ. Αγγελόπουλο και για τον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Κέρκυρας τις δύο πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς και για τις ανάγκες αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον Νομό.

Μετά την συνάντηση ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύτηκε από την τήρηση ενός νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διενεργηθούν αυτοδιαγνωστικά τεστ σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αφού 1,6 εκατ. μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν self test μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που θέσπισαν οι αρμόδιες Επιτροπές, προκειμένου να γίνει δυνατή η επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία, η ποιότητα και η σημασία της οποίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλη μορφή διδασκαλίας.

Δείχνοντας μεγάλη υπευθυνότητα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τήρησαν το πρωτόκολλο και σε δύο ημέρες ανιχνεύτηκαν έγκαιρα περίπου 25.000 κρούσματα, τα οποία απομονώθηκαν. Κατά αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην κοινωνία, αφού πρόκειται για άτομα, τα οποία θα συνέχιζαν να κυκλοφορούν, προφανώς αγνοώντας ότι συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη θα ακολουθήσει η διενέργεια και τρίτου τεστ, για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στον Νομό μας φοιτούν συνολικά 14.856 μαθητές (8.049 στην Πρωτοβάθμια και 6.807 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), ενώ υπηρετούν 2.065 εκπαιδευτικοί (1.047 στην Πρωτοβάθμια και 1.018 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Την Δευτέρα 10/1, 179 τεστ μαθητών και 45 εκπαιδευτικών ήταν θετικά, ενώ την Τρίτη 11/1 τα θετικά τεστ ήταν 44 και 6 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι εκτός των τακτικών τεστ, τα παιδιά μας προστατεύονται, αφού φορούν μάσκα κατά την διάρκεια των μαθημάτων, ενώ γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα σε ένα τμήμα.

Αποδεικνύεται συνεπώς, ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία. Θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες και τακτικά τεστ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει δυνατή την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπως κάνουν εξάλλου σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της διάδοσης του κορονοϊού.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που θα προκύψουν εξαιτίας των απουσιών, το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούν στην ειδική πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο στην Π.Ε. Κέρκυρας παρουσιάζονται οι 10 πρώτοι νέοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, 6 για την  Πρωτοβάθμια και 4 για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πρόκειται για μία συνειδητή πράξη ευθύνης της Κυβέρνησής μας που έχει ως γνώμονα τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας και την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.


Συνεπώς, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση προχωρούν με μελετημένες κινήσεις και βάσει αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που θεσπίζουν οι αρμόδιες Επιτροπές, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, την ομαλή συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία έχουν στερηθεί πολλά κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τα σχολεία.

Θα ήταν εξάλλου οξύμωρο αν τα σχολεία μας έκλειναν τώρα που επικρατεί η πιο ήπια μετάλλαξη «Όμικρον», ενώ ήταν ανοιχτά όσο επικρατούσε η πιο σοβαρή μετάλλαξη «Δέλτα»… »