Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: Το δρόμο προς το Υπ. Οικονομικών παίρνουν οι φάκελοι για την αποζημίωση των επιχειρήσεων

Μπάλλος
11 Ιανουαρίου 2022 / 15:05

Εν αναμονή των 15.5 εκατ. ευρώ η ΠΙΝ για την αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποσταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες το 80% των φακέλων από επιχειρήσεις που αιτούνται αποζημίωση, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από την θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης χρηματοδότησης που έχει αιτηθεί, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των υποδομών της Κέρκυρας που επλήγησαν από το πέρασμα του «Μπάλλου». Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, συνολικά έχουν κατατεθεί στην ΠΙΝ για αποζημίωση 218 φάκελοι από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Κεντρικής Κέρκυρας, στο Βιρό, στην Αλεπού, στα Μωραΐτικα και στη Μεσογγή, ενώ κάποια αιτήματα αφορούν και σε αγροτικές καλλιέργειες στη Μέση Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τον κ.Ζορμπά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών το 80% των φακέλων από το σύνολο των 218, ώστε σε πρώτο χρόνο να λάβουν το 20% της αξίας της ζημίας που υπέστησαν. Εν αναμονή Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Ζορμπάς μέχρι τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση, ύψους 15.552.730 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών της Κέρκυρας που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πρωτόγνωρη θεομηνία στις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο της ΠΙΝ, οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε αντιστηρίξεις πρανών, πασσαλοπήξεις, καθαρισμούς φρεατίων και ανακατασκευή τους, τοίχους αντιστήριξης, ανακατασκευές σωληνωτών αγωγών απορροής ομβρίων, διαμορφώσεις ρείθρων, ταφρών, φάτνες αντιστήριξης πρανούς γέφυρας, αποκαταστάσεις φθορών, καθαρισμούς οδοστρωμάτων και ερεισμάτων τάφρων, αντιστηρίξεις πρανών ρεμάτων, ενώ συμπεριλαμβάνονται οι αναγκαίες εργασίες για το Ποτάμι της Μεσογγής και την Γέφυρα Κουρκουμέλη.

Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν σ την άρση των επικινδυνοτήτων και τη βελτίωση της κατάστασης του οδικού δικτύου και των αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι πλήρεις αστοχίες της επιφάνειας των οδών αρμοδιότητας ΠΙΝ.

Πού θα γίνουν

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εξής περιοχές: Γύρου Αχιλλείου, Μπενίτσες, Μωραΐτικα, Λευκίμμη, Κάβος, Λιμάνι Κανόνι, Άγιοι Δέκα – Σταυρός-Στρογγυλή-Μωραΐτικα, Ποταμός, Κυρά Χρυσικού, Τεμπλόνι, Λιβάδι Ρόπα , Γιαννάδες, Δεμπόνου, Ευρωπούλοι (Καποδίστρια), Γουβιά, Άφρα, Τρίκλινο, Κέρκυρα, Αλεπού, Τρίκλινο, Πέλεκας, Βρυώνη, Βιρό, Καλαφατιώνες, Βαρυπατάδες, Άγιοι Θεόδωροι, Άνω και Κάτω Παυλιάνα, Πεντάτι, Ποτάμι Μεσογγής, Γέφυρα Κουρκουμέλη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ