Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους στο ΚΑΣ η Γέφυρα του Ποταμού

Γέφυρα
20 Δεκεμβρίου 2021 / 13:07

Το αίτημα έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τις 27 Οκτωβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συζητείται αύριο η έγκριση ή μη της μελέτης δομητικών επεμβάσεων-άμεσων μέτρων για την προστασία της γέφυρας Ποταμού Κέρκυρας και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Αν και το αίτημα είχε κατατεθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τις 27 Οκτωβρίου, ωστόσο χρειάστηκαν σχεδόν δυο μήνες για να εισαχθεί επιτέλους στην συνεδρίαση του ΚΑΣ. Το θέμα είναι 24ο στην ημερήσια διάταξη με εισηγητή τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θ. Βλαχούλη και η λήψη απόφασης από το ΚΑΣ είναι αναγκαία, καθότι η συγκεκριμένη γέφυρα είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο.

Τι αφορά

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη η μελέτη που κατατέθηκε προς έγκριση αφορά την στατική ενίσχυση της γέφυρας από το κατάστρωμα με πασαλομπήξεις και με τσιμεντοενέσεις στο υπόβαθρο της Γέφυρας για την εξυγίανση του εδάφους. «Προτείνουμε την ενίσχυση της γέφυρας με διαφορετική στατική μελέτη από την προηγούμενη, η οποία για να γινόταν έπρεπε να στεγνώσει το ποτάμι, καθώς η επέμβαση θα γινόταν πάνω στην κοίτη του Ποταμού. Τώρα αλλάζει ο τρόπος επέμβασης. Το ακρόβαθρο δεν είναι συμπαγές αλλά επιχωμένο με τρεις στρώσεις με σκληρό υλικό και μέσα μαλακό, το οποίο επιτρέπει την παρέμβαση που προτείνουμε με λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας από το κατάστρωμα», τόνισε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης.

Όπως εξήγησε, εφόσον τελικά εγκριθεί η μελέτη δομητικών επεμβάσεων για την Γέφυρα του Ποταμού, το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2022, καθώς υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 350.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το καταστροφικό χτύπημα του «Μπάλλου» στην Κέρκυρα, στις 14 Οκτωβρίου, η Γέφυρα παραμένει κλειστή για πεζούς και οχήματα, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα 7.000 περίπου κατοίκων της περιοχής.

Εναλλακτικά

Τέλος, όπως ο διευκρίνισε ο κ.Ορφανουδάκης, σε διαφορετική περίπτωση που δεν εγκριθεί η παρούσα πρόταση, έχει κατατεθεί προς εξέταση από το ΚΑΣ η τοποθέτηση μεταλλικής κλασικού -όχι στρατιωτική- τύπου γέφυρα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ