Μπιάγκης: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζει ενιαία τη Νησιωτική Ελλάδα» (video)

Μπιάγκης: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζει ενιαία τη Νησιωτική Ελλάδα» (video)

Αντίδραση του βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μόνο στα νησιά του Αιγαίο και όχι του Ιονίου

20
Δεκεμβρίου / 2021

ΑΘΗΝΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, την Τετάρτη 15-12-2021, κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, για την απόφαση του Ecofin, για τη θέσπιση μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων, ανέφερε:

- Η  «Νησιωτικότητα» έχει χαρακτηριστικά που οφείλει η κάθε πολιτική ηγεσία να τα αξιολογήσει και να αξιοποιήσει. Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν διαχρονικά τεράστιες δυσκολίες που αφορούν, μεταξύ άλλων: την απομόνωση, την πληθυσμιακή απομείωση και τον γερασμό.

- Ιστορικά, το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α δεν είναι «καινούργιο» και αφορά την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που θα έπρεπε να είχαν τα νησιά του Αιγαίου αναφορικά με τη γειτνίαση με τον εξ ανατολών γείτονα μας. Στήθηκε, έτσι,  με αυτόν τον τρόπο μία διαφορετική αντιμετώπιση των νησιών και δη του Αιγαίου.

- Είστε Κυβέρνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Οφείλατε να προχωρήσετε σε μία διεκδίκηση συνολική και όχι αποσπασματική, και να αφορά το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας. Να αναφέρω μόνο την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του Ιταλικού δήμου Καμπιόνε ντι Ιτάλια, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, σε σχέση με το μηδενικό Φ.Π.Α, όπως επίσης και στην ιδιαίτερη αντιμετώπιση που έχει η «νησιωτικότητα» στην Πορτογαλία, χωρίς να έχει όριο ως προς τη μείωση του Φ.Π.Α. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να αποτελούν τα ισχυρά μας «διαπραγματευτικά χαρτιά», και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε όχι μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά για το σύνολο των νησιών μας στην Επικράτεια.

- Πετύχατε κάτι το οποίο ναι μεν έχει ένα θετικό πρόσημο-και ως τέτοιο το χαιρετίζουμε- αλλά το οποίο για άλλη μία φορά, στερείται «στοχευμένης στρατηγικής πολιτικής προσέγγισης». Έχουν ή δεν έχουν τα ίδια προβλήματα όλοι οι νησιώτες πολίτες; Αντιμετωπίζουν ή δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μεταφορών όλοι οι νησιώτες πολίτες;

- Παρόλα αυτά εσείς ξεκινήσατε να διεκδικήσετε εν μέρει. Δεν διεκδικήσατε για όλα τα νησιά της πατρίδας μας. Δώσατε μία μάχη χωρίς ένα συνολικό στόχο. Και αυτό αν θέλετε είναι η κριτική από τη μεριά μας. Γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει στείρα Αντιπολίτευση αλλά προσπαθούμε να συμβάλλουμε πάντα με θετικό τρόπο και πάντα με γνώμονα το καλό των νησιών μας.