Την επανεξέταση των αναστολών στο ΕΣΥ ζητούν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Τομέα

Την επανεξέταση των αναστολών στο ΕΣΥ ζητούν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Τομέα

Η εμβολιαστική κάλυψη στις δομές υγείας υπερβαίνει το 90% που αποτελεί την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων

07
Δεκεμβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την επανεξέταση των αναστολών στο ΕΣΥ ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Θ.Πλεύρη, τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Λ.Ρουμπάτη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ.Καρβέλη το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν. Κέρκυρας.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ήδη υποστελεχωμένες δομές υγείας, καθώς στα ήδη υπάρχοντα οργανικά κενά προστέθηκαν και οι αναστολές εργασίας  που σε συνδυασμό με την καραντίνα εργαζομένων λόγω θετικών κρουσμάτων  και τις έκτακτες αναρρωτικές δημιουργούν μια κατάσταση υγειονομικού κραχ.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΠΟ: Σωματείο Εργαζομένων
 Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν. Κέρκυρας
                                                                                    ΠΡΟΣ: 1)Υπουργό Υγείας
                                                                                                2) Διοικητή ΓΝΚ2
                                                                                               3) Διοικητή 6ης Υ.Π.ΕΘέμα : «Επανεξέταση αναστολών στο Ε.Σ.Υ.»
Κύριε Υπουργέ,
Υπό το βάρος του τέταρτου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση. Οι ήδη   υποστελεχωμένες   δομές   υγείας   προσπαθούν   να   ανταπεξέλθουν     τόσο     στα   αυξημέναπεριστατικά νοσηλειών λόγω κορονοιου, αλλά και  σε   άλλα νοσήματα όπως  στον τομέα μας η νοσηρότητα   των   οποίων   (ιδίως   των   ψυχιατρικών   διαταραχών)   φαίνεται   να     έχει   αυξηθεί   τα τελευταία 2 χρόνια.

 Στα ήδη υπάρχοντα οργανικά κενά προστέθηκαν και οι αναστολές εργασίας  που σε συνδυασμό μετην καραντίνα εργαζομένων λόγω θετικών κρουσμάτων  και τις έκτακτες αναρρωτικές δημιουργούν μια κατάσταση υγειονομικού κραχ.

Παρότι θεωρούμε τον εμβολιασμό απαραίτητη πρακτική για την προστασία των εργαζόμενων, των οικείων τους και των ασθενών, επισημαίνουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις δομές υγείας υπερβαίνει το 90% που αποτελεί την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων ή χώρο εργασίας και επομένως μπορεί να διευκολύνει η επιστροφή, με τακτικά tests και σε συγκεκριμένες διαθέσιμες θέσεις και χώρους, των υγειονομικών που παραμένουν  ανεμβολίαστοι.

Ουτως ή άλλως το ίδιο το Υπουργείο υγείας έχει νομοθετήσει την παραμονή στην εργασία όσων εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας  από τις αρμόδιες επιτροπές.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι δεν έχουν όλες οι ειδικότητες έχουν τον ίδιο βαθμό έκθεσης, ούτε σχετίζονται όλοι με την εξυπηρέτηση ασθενών με φυσική παρουσία σε όλα τα πόστα, και εναλλακτικές μορφές απασχόλησης για τμήμα του προσωπικού. όπως οι διοικητικοί που νομοθετήσατε και εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.

Αυτή την ώρα της κρίσιμης μάχης στα νοσοκομεία δεν περισσεύει κανείς, ιδίως   έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ενώ για 17-18 μήνες ήταν στην πρώτη γραμμή, τώρα παραμένει ανενεργό και άπραγο λόγω των αναστολών.

Στις  σημερινές συνθήκες επιβάρυνσης των Νοσοκομείων, κόπωσης και   εξάντλησης του προσωπικού  επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλες οι εφεδρείες που  μπορεί να υπάρχουν. Απαιτούμε πλέον την άρση των αναστολών των συναδέλφων και την άμεση επιστροφή τους στην εργασία  και σας καλούμε να αναλογιστείτε και το μέγεθος της ευθύνης που σας αναλογεί για τις πράξεις ή παραλείψεις σας και σε αυτήν την δοκιμασία
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                              Η                                                                                                                         Γραμματέας
Παπατσώρης Αναστάσιος                                         ΑυγούστηΣπυριδούλα