Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τη «συμφωνία ντροπής» της ΠΙΝ με την ΕΤΑΔ για το παλιό 6ο Δημοτικό Σχολείο

ΣΥΡΙΖΑ
03 Δεκεμβρίου 2021 / 11:43

«Η ηγεσία της Περιφέρειας είναι έτοιμη να αποδεχθεί και δεν αντιτίθεται στην κερδοσκοπική αυτή λογική που στρέφεται εναντίον της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόθεση της παραχώρησης του κτηρίου του παλιού 6ου Δημοτικού Σχολείου από την ΕΤΑΔ  στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έναντι τιμήματος 300.000 για 25 χρόνια και με υποχρέωση της Π.Ι.Ν. να αναλάβει το κόστος της ανακαίνισής του με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2027 είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν Κερκυραίο, αλλά και κανέναν πολιτικό οργανισμό και κοινωνικό φορέα. Αποκαλύπτει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αγοραία και κερδοσκοπική λογική που επικρατεί πια στην ηγεσία της ΕΤΑΔ, αλλά και στην ηγεσία της Π.Ι.Ν. και στις συνεργαζόμενες μαζί της παρατάξεις (Σπύρου, Αλεξάκης) στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δείχνει με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο τι εννοεί η ΕΤΑΔ ως «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.

Ένα κτήριο παραχωρημένο στην Κρατική Περιφέρεια μέχρι το 2001, εγκαταλειμμένο για 16 χρόνια, επανέρχεται στο προσκήνιο με αίτημα για εκ νέου παραχώρησή του στην Αιρετή πια Περιφέρεια, κι όχι στην Κρατική Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το 2017, όπως αποκαλύπτει η αλληλογραφία του τ. Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου, με πρόθεση μάλιστα να αξιοποιηθεί με προμελέτη που κατατέθηκε και με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Interreg).
Διεκδικούσαμε και σταθερά διεκδικούμε την αξιοποίηση και αναβάθμιση του κτηρίου του παλιού 6ου Δημοτικού Σχολείου για την δημιουργία Βαλκανικού Παρατηρητηρίου όπου θα λαμβάνουν χώρα συσκέψεις, εκθέσεις , συνέδρια της ευρύτερης Βαλκανικής και άλλες αξιόλογες δράσεις.
    
H ΕΤΑΔ διέκοψε την αλληλογραφία και δεν απάντησε ποτέ οριστικά στο αίτημα αυτό, προφανώς γιατί είχε υπόψη της άλλου τύπου «αξιοποίηση» και όχι παραχώρηση χωρίς ενοίκιο ή άλλο τίμημα, όπως είχε ήδη γίνει με τα κτήρια της VILLA ROSSA και των παλαιών Δικαστηρίων.
  
Δεν έχουν αλλάξει  οι νόμοι με βάση τους οποίους παραχωρήθηκαν με ευνοϊκό για την Κέρκυρα τρόπο τα δυο αυτά κτήρια. Προφανώς ούτε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΤΑΔ έχει αλλάξει.

Αυτό που άλλαξε είναι η κυβέρνηση σας που διαμορφώνει το κλίμα και δίνει τις εντολές, αλλά και η ηγεσία της Περιφέρειας που είναι έτοιμη να αποδεχθεί και δεν αντιτίθεται στην κερδοσκοπική αυτή λογική που στρέφεται εναντίον  της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Αυτά είναι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Αυτό μας βάζει σε πολλές σκέψεις  και μας γεννά μεγάλη ανησυχία και για άλλα δημόσια ακίνητα (κτήρια, παραλίες, νησάκια) που ανήκουν στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ και που πρέπει να παραχωρηθούν κατά κυριότητα ή κατά χρήση στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  
Δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση να γίνουν όλα αυτά αντικείμενο συναλλαγής με λογική αγοραία και κερδοσκοπική και καλούμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την κ. Κράτσα να αναθεωρήσει τη στάση της και τη λογική της.
  
Ζητάμε επιτακτικά  την αλλαγή της  ντροπιαστικής για την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας συμφωνίας,  με την διεκδίκηση νέας συμφωνίας με τον χαρακτήρα  της  «επ’αόριστον  και χωρίς τίμημα» παραχώρησης του παλιού 6ου Δημοτικού Σχολείου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 
                         Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης  της  Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Κέρκυρας