Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις εξαγγελίες Πλακιωτάκη

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
24 Nov 2021 / 16:17

Τα 7 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός σαφώς δεν επαρκούν για την κατασκευή νέου λιμένα και πέραν αυτού δεν έγινε καθόλου λόγος για τις υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις της Β. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις εξαγγελίες του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για λιμενικά έργα στην Κέρκυρα μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ.Αυλωνίτης. Ο βουλευτής χαιρετίζει την υπόσχεση Πλακιωτάκη για την απόδοση 18 εκ. ευρώ για λιμενικά έργα στο νησί, ωστόσο όπως αναφέρει διατηρεί τις βάσιμες επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες. 

Η ανακοίνωση

Χαιρετίζουμε την υπόσχεση Πλακιωτάκη για την απόδοση 18εκ. ευρώ για λιμενικά έργα στην Κέρκυραμέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης. Ελπίζουμε ειλικρινά ο κ. Υπουργός να μην μείνει στα λόγια, όπως έπραξε για τις προσλήψεις 1.500 γυναικών και ανδρών στο λιμενικό, τις οποίες ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια και δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα. 
 
Η Κέρκυρα, οι Παξοί & Αντίπαξοι και τα Διαπόντια Nησιά πράγματι έχουν ανάγκη λιμενικών υποδομών αλλά και δημιουργίας οδικού δικτύου διασύνδεσης αυτών, ειδικά στην Κέρκυρα. 

Διατηρούμε όμως τις βάσιμες επιφυλάξεις μας για τις εξαγγελίες, παρά τους πρώιμους και υπερβολικούς πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών και σε τοπικό επίπεδο.
 
 Λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών
 
 Άμεση ανάγκη και γενική απαίτηση των πολιτών της Κέρκυρας και σταθερή, διαχρονικά, θέση μου είναι η αναγκαιότητα κατασκευής νέου σύγχρονου λιμένα στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών. 
Η αναγκαιότητα αυτή είχε καταστεί επιτακτική από επί μέρους προμελέτες που εκπονήθηκαν από 10ετίας και πλέον, και επί θητείας μου ως Δημάρχου Εσπερίων. 
 
Η γεωπολιτική θέση του λιμένα Αγ. Στεφάνου, η μοναδικότητά του ως επιβατικός λιμένας στη Β. Κέρκυρα και ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει στις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Β. Ιόνιο καταδεικνύουν, ανάμεσα σε άλλα, αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα. 
 
Τα 7 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός σαφώς δεν επαρκούν για την κατασκευή νέου λιμένα και πέραν αυτού δεν έγινε καθόλου λόγος για τις υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις της Β. Κέρκυρας (Λιμάνι Αστρακερής, Ημερολιάς κ.λπ.), την ανάγκη προστασίας τους από τη διάβρωση που παρατηρείται στις βόρειες ακτές και την προστασία και αναβάθμιση των αλιευτικών καταφυγίων.
 
 Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, απαιτούνται ασυγκρίτως περισσότερα χρήματα από όσα ανακοινώθηκαν στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, για μια Κέρκυρα που αποτελεί σταθερό αιμοδότη του κυβερνητικού κορβανά. 
 
Λιμάνι Λευκίμμης 
 
Αναφορικά με το λιμάνι Λευκίμμης και τα 2εκ. ευρώ για βελτιωτικά έργα που εξαγγέλθηκαν, υπενθυμίζω την αρχική μου θέση, όπως αυτή εκφράστηκε σε σύσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό τον κ. Πλακιωτάκη. Η έλλειψη ενημέρωσης για το μέλλον του σημαντικότερου λιμανιού της Νότιας Κέρκυρας, το έλλειμμα διαβούλευσης με την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις προθέσεις ΤΑΙΠΕΔ και Κυβέρνησης και την σχεδιαζόμενη συνέργεια με ιδιώτες (ιδιωτικοποίηση) και η παντελής απουσία καταγεγραμμένου και σαφούς πλάνου εργασιών δημιουργεί ερωτηματικά, στα οποία θα επιδιώξω να λάβω απαντήσεις, μέσω και του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. 
 
Συντασσόμαστε πλήρως, με τους κατοίκους της Ν. Κέρκυρας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για άμεση χρηματοδότηση έργων στο Λιμάνι της Φιορούλας, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη καθώς και στο αλιευτικό καταφύγιο στον Πετριτή κ.λπ.. Παρατηρούμε τέλος, μια εξόφθαλμη ανισομερή κατανομή κονδυλίων σε βάρος των πολιτών της Ν. Κέρκυρας, πρακτική που είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει την προχειρότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών. 
 
Λιμάνι Μαθρακίου
 
Θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο λιμάνι του Μαθρακίου με την επιφύλαξη όμως, της γνώσης από πλευράς μας του είδους των παρεμβάσεων, του χρόνου που θα απαιτηθεί και του τρόπου υλοποίησής τους.

Για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα αναμένουμε ουσιαστικές και ειλικρινείς απαντήσεις, απαιτούμε άμεση διαβούλευση και εις βάθος συζήτηση με τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπογραμμίζουμε την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου και ουσιαστικής στόχευσης στις σχεδιαζόμενες ενέργειες της Κυβέρνησης.