Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν

editorial
23 Nov 2021 / 20:36

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μια ακόμα προειδοποίηση/πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στην Κέρκυρα, σε δέκα μέρες.

Ο κακός αυτός οιωνός σε συνδυασμό με την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα εμβολιαστικά Κέντρα στο νησί, είναι γεγονός ανησυχητικό. Και παρ' όλο που δεν είναι τώρα η ώρα για γκρίνια, αναρρωτιέται κανείς για ποιόν ακριβώς λόγο έκλεισε το Μέγα εμβολιαστικό Κέντρο όταν το εμβολιαστικό σκορ παρέμενε χαμηλό, και η κύρια προσφερόμενη πρόληψη είναι αυτή; Ποιά χαλαρότητα επέτρεψε την προϊούσα αποψίλωση σε γιατρούς και υγειονομικούς των κερκυραϊκών Κέντρων Υγείας, σήμερα ξανά εμβολιαστικών Κέντρων;
Ο κατάλογος των ερωτημάτων θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλος και προφανώς να αποδώσει διοικητικές ευθύνες σε ολόκληρη την πυραμίδα του υπουργείου Υγείας έως και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η πρόσφατη τροπολογία, είναι αλήθεια ότι επιτρέπει την επίταξη νοσηλευτικών μονάδων και προσωπικού με συνοπτικές και σύντομες διαδικασίες. Η δυνατότητα αυτή, όσον αφορά στην Κέρκυρα, αναφέρεται σε μια ιδιωτική κλινική κι άλλη μια, ημερήσιας νοσηλείας. Σε μερικά κρεβάτια δηλ.!
Όμως με δεδομένο το γεγονός ότι η νοσοκομειακή διαχείριση του πράγματος αποδεικνύεται ήδη στριμωγμένη, οι ανάγκες σε κρεβάτια, γιατρούς και ιατρικές συσκευές, θα ήταν καλό να αρχίσουν να ικανοποιούνται από τώρα. Στο παρά 5΄διότι στο και 5' ίσως και να εγκυμονεί μεγαλύτερη ταλαιπωρία και κόστος για κάποιους εξ' ημών και το Σύστημα γενικότερα.
Εφόσον αυτή η προετοιμασία δεν απαιτηθεί τελικώς, (σ.σ. μακάρι) θα έχουμε δοκιμάσει ένα σχέδιο σε μια μαζική άσκηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Κακό δεν θάναι.
Είναι νωπές οι εικόνες από τον πλούσιο ιταλικό Βορρά αλλά και την Ισπανία, με τα κρεβάτια σε κλειστές, αθλητικές σάλες. Μακάρι να μην χρειαστεί. Αλλά εφόσον χρειαστεί, ας είμαστε έτοιμοι. Μην ψάχνουμε τη Διοίκηση του ΕΑΚΚ, τελευταία στιγμή. Άλλωστε είναι απασχολημένη με την ανασυγκρότηση του κολυμβητηρίου και την «αναδάσωση» του ποδοσφαιρικού γηπέδου! (Σ.σ. Παρένθεση και αλλαγή θέματος, συγγνώμη και με το συμπάθειο).
Άλλως πως, ποιός ακριβώς είναι ο λόγος της ανίχνευσης του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, εκτός της πρόβλεψης, προετοιμασίας για την ικανοποίηση της ανάγκης, που οι μετρήσεις αυτές προιωνίζονται;
Το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης, πέρσι και φέτος, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.