Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το γλυπτό μνημείο αναφοράς στους πεσόντες του κερκυραϊκού λόχου Λαντζίδη, περιμένει τον επόμενο παγκόσμιο!

λόχος λαντζίδη
19 Nov 2021 / 20:06

Η επικείμενη την 24η Νοεμβρίου 2021 ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ-Κέρκυρας για την επέτειο της θυσίας του ΄΄Λόχου Λαντζίδη΄΄ μου υπαγόρευσε την ανάγκη να γράψω τα παρακάτω μπας και φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι/αναρμόδιοι να ΄πάρουν μια απόφαση.

Το μνημείο είναι πληρωμένο και έτοιμο στην αυλή του γλύπτη περιμένοντας υπομονετικά χρόνια τώρα που να το πάνε. Ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς / εγκατάστασης έχουν εγκριθεί από τον ΟΛΚΕ εδώ και μερικά χρόνια... Το παρόν κοινοποιείται και στην ΕΡΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ μη τυχόν θελήσει να αναφέρει σχετικά σχόλια στην εκπομπή της ώστε το θέμα να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα.
 
Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας διάβασα το άρθρο για την επικείμενη παρουσίαση από την ΕΡΑ Κέρκυρας του συμφωνικού ποιήματος των Σωκράτη Χειμαριού & Φίλη Κένταρχου ‘’Το ξανθό παλικάρι΄΄ αφιερωμένου στη μνήμη των πεσόντων - αλλά και των ολίγων επιζησάντων - εθελοντών Ιερολοχιτών του ‘’Λόχου Λαντζίδη’’ οι περισσότεροι των οποίων «έπεσαν» μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος στην Ήπειρο, πολεμώντας τους Ιταλούς την 24η Νοεμβρίου 1940.
Στο άρθρο σας επισημαίνετε ότι ‘’ Η πατρίδα όμως τους έχει ξεχάσει εντελώς, σαν να μην υπήρξε καν το ιστορικό αυτό γεγονός’’!

Όμως δεν τους έχει ξεχάσει εντελώς!
 
Το 2017 αντιπροσωπεία συγγενών των πεσόντων αποτελούμενη από προβεβλημένα μέλη της σημερινής κερκυραϊκής κοινωνίας, όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Καλούδης και ο καθηγητής κ. Τάσος Τόμπρος επισκέφτηκαν τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) και ζήτησαν τη συνδρομή του για τη δημιουργία Γλυπτού/Μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τους για να στηθεί σε περίοπτο σημείο της πόλης.

Ο ΟΛΚΕ ανταποκρινόμενος στο αίτημα χρηματοδότησε πλήρως τη δημιουργία από τον γνωστό Κερκυραίο Γλύπτη κ. Α. Γερακάρη, ο οποίος περάτωσε το έργο το 2018.

Ατυχώς ενώ η ανάθεση και δημιουργία του έργου δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ή καθυστερήσεις η εξεύρεση κατάλληλου χώρου εγκαταστάσεως του από τριετίας και πλέον έτοιμου μνημείου παραμένει ακόμη άλυτο πρόβλημα, παλινδρομώντας μεταξύ Δήμου Κερκυραίων Κέντρου /Εφορείας Αρχαιοτήτων /Συλλόγου Απογόνων των πεσόντων!...

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να αναφερθώ στο παρακάτω απόσπασμα επιστολής μου που δημοσιεύσατε στο φύλλο σας της 18ης Μαΐου 2021 σχετικής με τον τοτε επιχειρηθέντα βάναυσο βιασμό πολιτισμικών, και όχι μόνο , εννοιών όπως ο σεβασμός προς τους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους , η αίσθηση του ωραίου και της αρμονίας, η χονδροειδής ανάμιξη Υπηρεσιών σε θέματα εκτός αρμοδιότητας, κ.ο.κ. (πρβλ. Οβελισκος αντί λέμβου).

Έγραφα τότε, «Αντί η Εφορεία Αρχαιοτήτων να σπαταλά το χρόνο της σε αμφιλεγόμενες αναδιατάξεις χώρων και ήδη εγκεκριμένων και από αυτήν μνημείων καλά θα έκανε να ασχοληθεί με το θέμα της εύρεσης χώρου εγκατάστασης του μνημείου των δεκάδων πεσόντων εθελοντών Κερκυραίων του ‘’λόχου Λαντζίδη’’ που τον Νοέμβριο 1940 είχαν αποβιβασθεί νύχτα στη Σαγιάδα στα νώτα των Ιταλών και σφαγιάστηκαν. Η κατασκευή του μνημείου είχε χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΚΕ και ανατεθεί στον γνωστό γλύπτη κ. Α. Γερακάρη ήδη δε περνάμε το τρίτο έτος αναμονής για εξεύρεση χώρου τοποθέτησής του από τριετίας έτοιμου μνημείου, παρά τη φροντίδα των υιών ηρωικώς πεσόντων, μάλιστα μερικών εξ αυτών προβεβλημένων μελών της σημερινής Κερκυραϊκής Κοινωνίας, όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Καλούδης και ο καθηγητής κ. Τάσος Τόμπρος!).
Αλήθεια είναι σωστό να έχει προτεραιότητα το να τιμηθούν γεγονότα που συνέβησαν προ τριών αιώνων έναντι αυτών των πρόσφατων για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι πατεράδες των σημερινών Κερκυραίων;’»

Είναι προφανές σήμερα ότι τα έγραφα εις μάτην. Ελπίζω όμως ακόμη διότι η επικείμενη Ραδιοφωνική εκπομπή της Κυρίας Δολιανίτη ίσως ταράξει κι αυτή τα νερά και οι μέχρι στιγμής αναρμόδιοι να μετατραπούν σε αρμόδιους!..
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία