Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιο οικόπεδο προτείνεται για το ΣΜΑ Νότιας Κέρκυρας

ΣΜΑ
16 Nov 2021 / 14:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον δικό του Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) επιχειρεί να αποκτήσει ο δήμος Νότιας Κέρκυρας,

καθώς μέχρι πρόσφατα εξυπηρετείτο από εγκαταστάσεις ιδιώτη στην Κυρά Χρυσικού στα Δανίλια. Η έγκριση μίσθωσης οικοπέδου προς χρήση ΣΜΑ σύμφωνα με τα κριτήρια χωροθέτησης ΠΕΣΔΑ για ΣΜΑ αναμένεται να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Κώστα Λέσση.

Σύμφωνα με την εισήγηση το οικόπεδο που προτείνεται 9,1 στρεμμάτων που βρέθηκε, ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται 200 μέτρα από την παράκαμψη της διασταύρωσης για Λευκίμμη προς Μπαστάτικα. Σε τμήμα του εν λόγω οικοπέδου υπάρχει εργοτάξιο μπετόν, ωστόσο η ανάπτυξη του ΣΜΑ απαιτεί μόλις τρία στρέμματα.

Λίγες ώρες πριν

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Ν. Γκούση, η πρόταση που έρχεται από την δημοτική αρχή προκάλεσε έκπληξη, καθώς η εύρεση οικοπέδου αναμένονταν να γίνει κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η εισήγηση μάλιστα του Δημάρχου απεστάλη στους δημοτικούς συμβούλους λίγες μόλις ώρες πριν την συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν.

«Μοιάζει με αιφνιδιασμό. Είχαμε πει ότι θα έβγαινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να βρούμε το οικόπεδο. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο και δεν είχαμε χρόνο για να αντιδράσουμε», ανέφερε στην «Ε» ο κ.Γκούσης. 

Κριτήρια

Σημειώνεται ότι για την αδειοδότηση του οικοπέδου ως ΣΜΑ εξετάζονται αρχικά τα κριτήρια αποκλεισμού σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ τα οποία αφορούν σε αποστάσεις από οικισμούς (απόσταση από οικισμό Μελίκια, περίπου 650 μ. > 500μ.), αρχαιολογικά ή πολιτισμικά μνημεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ύπαρξη δάσους ή αναδασωτέα έκταση, χωροθέτηση οικοπέδου εκτός RAMSAR, Natura ή Εθνικά Πάρκα και εκτός ζωνών προστασίας και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς επίσης και η απόσταση του οικοπέδου από το ποτάμι Λευκίμμης

Συμπέρασμα

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, θα πρέπει να διερευνηθεί η ακριβής απόσταση από τον πλησιέστερο οικισμό βάσει τοπογραφικού του οικοπέδου, ώστε να εξασφαλιστεί η απόσταση των 500μ. Η απόσταση του οικοπέδου από το ποτάμι Λευκίμμης είναι περίπου στα 500μ. Πρέπει να διευκρινιστεί η απόσταση βάσει τοπογραφικού του οικοπέδου καθώς και να διασφαλιστεί ότι ο κλάδος τροφοδοσίας που διέρχεται σε απόσταση 120 μ. περίπου βορειοανατολικά δεν θεωρείται μεγάλο ρέμα, αν και αποτυπώνεται στον χάρτη της ΓΥΣ με ευκρίνεια η βαθιά γραμμή και τα πρανή του.

Στο ΣΜΑ Κεντρικής Κέρκυρας

Παράλληλα, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση μίσθωσης ΣΜΑ με εισηγητή και πάλι τον κ.Λέσση. Όπως τόνισε ο κ. Γκούσης εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νότιας Κέρκυρας η σύμβαση μίσθωσης με το ΣΜΑ δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ύψους 37.200 ευρώ, μέχρι να διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την μεταφορά των σκουπιδιών στην Πάλαιρο.

Σημειώνεται ότι από τις 4 Αυγούστου τα απορρίμματα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, μεταφέρονταν σε ΣΜΑ στην Κυρά Χρυσικού. Με τον χαρακτηρισμό της έκτακτης ανάγκης ελλείψει ανάλογης εγκατάστασης, στο δήμο, τα σκουπίδια της Νότιας Κέρκυρας μεταφέρονταν μέχρι πρόσφατα στα Δανίλια, περίπου 40 χλμ μακριά, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιδιώτη, όπου ζυγίζονταν και στη συνέχεια με άλλα φορτηγά «ταξίδευαν» ξανά προς το λιμάνι της Λευκίμμης για να μεταφερθούν τελικά στην Πάλαιρο, στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, με αυξημένο κόστος όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ