Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ρολά» κατεβάζει αύριο η εστίαση και στην Κέρκυρα

ΕΣΤΙΑΣΗ
15 Nov 2021 / 12:02

Πέρα από το κλείσιμο των καταστημάτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κάποια συγκέντρωση, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ρολά» κατεβάζει αύριο, για 24 ωρες ,η εστίαση και στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης  που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ζητώντας βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Την ίδια ημέρα της κινητοποίησης μάλιστα αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ αναμένεται να επιδώσει στις 12 μ.μ. ψήφισμα στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Σάκη Κώστα, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά και ο χειμώνας που έρχεται προδιαγράφεται δύσκολος.

«Η κίνηση πλέον στα καταστήματα έχει μειωθεί. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η κίνηση ήταν πεσμένη και η πόλη ερημώνει κάθε βράδυ. Δεν μπορεί κάποιος που είναι ανεμβολίαστος  να δίνει χρήματα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα για να κάνει rapid test, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή ένα καφέ. Οι υποχρεώσεις μας είναι αυξημένες και ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης», τόνισε στην «Ε» ο κ.Κώστας εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και στην Κέρκυρα οι επαγγελματίες- μέλη της ΠΟΕΣΕ θα βάλουν 24ωρο «λουκέτο» στα καταστήματά τους είτε πρόκειται για εστιατόρια είτε για καφέ. Όπως διευκρίνισε ο κ.Κώστας, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κάποια συγκέντρωση, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, πέρα από το κλείσιμο των καταστημάτων.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κέρκυρας το μέλος της ΠΟΕΣΕ Βασίλης Βασιλάκης τόνισε ότι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου άγγιξε το 50%-60%.
 
Αιτήματα του Κλάδου
Ειδικότερα η ΠΟΕΣΕ ζητάει:
 
· Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
· Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
· Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
· Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
· Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
· Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
· Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
· Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
· Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
 
Διαρθρωτικά μέτρα
 
Παράλληλα διεκδικεί την λήψη διαρθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα:
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ