Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άμ’ έπος άμ’ έργον

editorial
09 Nov 2021 / 13:56

Η ακρίβεια και η εποχικότητα είναι δυο παράμετροι της κοινωνικής λειτουργικότητας και της οικονομικής συμπεριφοράς, που στην εξόχως τουριστική Ελλάδα, βεβαίως και την Κέρκυρα, προϊδεάζουν για τον αναγκαίο σχεδιασμό.

Η Κέρκυρα είναι ακριβή. Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος που δυσκολεύεται η στελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου. Λόγω κόστους ζωής. Ταυτόχρονα όμως η Κέρκυρα είναι και μια τροφαντή, παραγωγική αγελάδα, τροφοδότης των δημόσιων οικονομικών. Η αποδοτικότερη λειτουργία της, εκτός των ντόπιων, οφελεί και τα δημόσια ταμεία. Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος, που επιβάλλεται η καλύτερη δυνατή στελέχωση των Υπηρεσιών, πρωτίστως αυτών της Υγείας. Την υποστελέχωση, για παράδειγμα, του ΕΚΑΒ, υπενθύμισαν πρόσφατα θανατηφόρα περιστατικά, ντόπιων και επισκεπτών. 

Μπορεί να μην αποδίδονται 100% στην καθυστέρηση των ασθενοφόρων, όμως πρόκειται για γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν παρά τον πόνο και τον θόρυβο που προκάλεσε η απώλεια ενός νέου και αγαπημένου Κερκυραίου επαγγελματία, το φαινόμενο εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται. Και τούτο όταν η μεταφορά μιας μοτοσικλέτας γίνεται γεγονός ισοδύναμο με τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και η στελέχωση της Υπηρεσίας, με οδηγούς και πληρώματα, «μεσανατολικό»!

Η ακρίβεια και η εποχικότητα είναι δυο παράμετροι της κοινωνικής λειτουργικότητας και της οικονομικής συμπεριφοράς, που στην εξόχως τουριστική Ελλάδα, βεβαίως και την Κέρκυρα, προϊδεάζουν για τον αναγκαίο σχεδιασμό. Την απαραίτητη ευελιξία και την «επιστροφή πόρων» ώστε να διατηρείται η αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών και των δράσεων, σε κάθε αναγκαία περίπτωση.

Κι αν η γενική κυβέρνηση και κεντρική Διοίκηση, δυσκολεύονται να το αντιληφθούν, οι τοπικές ηγεσίες έχουν την υποχρέωση να περιγράψουν την ανάγκη και να διεκδικήσουν την ικανοποίησή της, δίχως περιττές ιδεοληψίες, κούφια μεγάλα λόγια και κομματικές υστεροβουλίες.

Άλλωστε η κερκυραϊκή αδυναμία αντιμετώπισης των ζητημάτων που γεννά η κυρίαρχη, οικονομική της δραστηριότητα, εδώ και μισό αιώνα, αντιμάχεται, εκτός των άλλων, και την ομορφιά και την οικονομική της απόδοση.
Αντί των ενσταντανέ με τους υπουργούς, θα ήταν καλύτερη η ανάπτυξη κινήματος διεκδίκησης των προφανών όσο και χρόνιων αιτημάτων για την στοιχειώδη λειτουργία της πόλης και της κερκυραϊκής υπαίθρου. Η εδραίωση αισθήματος, άμεσης δράσης και υγειονομικής ασφάλειας, όσο και να κοστίζει, είναι αμέσως και ευθέως ανταποδοτική!