Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Συλλαλητήριο και πορεία για το επίδομα ανεργίας των εποχιακών του τουρισμού (video-pics)

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
09 Nov 2021 / 12:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από εργατικά σωματεία, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού.



Οι κινητοποιήσεις γίνονται ταυτόχρονα με την Ομοσπονδία, με παράλληλες συγκεντρώσεις σε άλλους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, για το συνεχιζόμενο πρόβλημα της εξαίρεσης μεγάλου μέρους των εποχιακών υπαλλήλων από το επίδομα ανεργίας. 



Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Σταμάτης Πελάης, χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι θα μείνουν και φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που ίσχυαν το 2019, με εξαίρεση των αριθμό των ενσήμων, παραμένουν ίδιοι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τα προβλήματατα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. 

«Παράλληλα, δίνουμε τη μάχη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, του οποίου της συνέπειες βλέπουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με μειώσεις δικαιωμάτων, αφαίρεση ελευθεριών, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και απολύσεις».
 
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και συνεχίστηκε με πορεία στο Κέντρο της Πόλης, μέχρι τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Σπηλιά.



Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Επίδομα ανεργίας 600€ τον μήνα, σε όλους τους εποχικούς χωρίς προϋποθέσεις, από τώρα μέχρι να πιάσουν δουλειά το καλοκαίρι.

- Την απόσυρση του Νόμου Χατζηδάκη και την ακύρωση του στην πράξη μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων.

- Εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Διασφάλιση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

- Την εμφάνιση στον ΕΦΚΑ των ενσήμων της αναστολής εργασίας.

- Επαναφορά του εφάπαξ των εποχικών στην εικοσαετία.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα ο κλάδος είναι σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων με νέα απεργιακή κινητοποίηση.