Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εφ ΄ολης της ύλης συζήτηση Υφ. Παιδείας με τον Πρύτανη του Ιονίου

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
05 Nov 2021 / 15:55

Άγγελος Συρίγος: Στηρίζουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα προβλήματα, οι προοπτικές εξέλιξης του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με τον Πρύτανη του ιδρύματος Ανδρέα Φλώρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κέρκυρα.

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στους χώρους του ιδρύματος, το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να συνεχίσει την πορεία του και να γίνει ακόμα πιο ισχυρό ώστε να καταστεί πυρήνας ανάπτυξης όλων των Ιονίων Νήσων.

Αναδιάρθρωση ΑΕΙ

Αναφορικά με την αναδιάρθωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, όπου το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τους Πρυτάνεις της χώρας να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, και έως σήμερα έχει ανταποκριθεί μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα εξειδικευθούν οι γενικές κατευθύνσεις που δόθηκαν, βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετεξελίξεις και αλλαγές στα ΑΕΙ. «Με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουμε συζητήσει επανειλημμένως, έχουμε συζητήσει και με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία έχει συνολική εικόνα ώστε να βρούμε ορθολογικές λύσεις. Δεν νοείται πανεπιστήμιο χωρίς καθηγητές, δεν νοείται πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητές», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Βιώσιμες προτάσεις

Όπως ανέφερε ο κ.Φλώρος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε στο αρχικό κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας με αποκλειστικό προσανατολισμό στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου. «Θεωρούμε ως Πανεπιστήμιο ότι με βάση τα όποια δεδομένα θα τεθούν στο άμεσο μέλλον, η συζήτηση μέσα στα συλλογικά όργανα του ιδρύματος θα επανέλθει.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργήσει αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια. Εκεί να δώσουμε την έμφαση και να υπάρξει συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ, έτσι ώστε να κατατεθούν προτάσεις που πραγματικά θα είναι βιώσιμες μακριά από μικροπολιτικές και οπτικές που δεν έχουν εμπεριέχουν την ακαδημαϊκότητα ως βασικό συστατικό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αν δεν το διαφυλάξουμε είναι δεδομένο ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα καταστήσουν ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο σε βάθος χρόνου δεν θα είναι βιώσιμο», διευκρίνισε ο Πρύτανης.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Όσον αφορά πάντως την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε σε πολλά περιφερειακά κυρίως Τμήματα που δέχθηκαν μικρό αριθμό εισακτέων, ο κ.Συρίγος ξεκαθάρισε ότι ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, όπως είπε, μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως δόθηκε η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να την αλλάξουν και μάλιστα έχουν κατατεθεί προτάσεις από τα ιδρύματα στο Υπουργείο. «Είναι ένα σύστημα, το οποίο δίνει στα Πανεπιστήμια την δυνατότητα να έχουν φοιτητές που έχουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο να συνεχίσουν», σχολίασε ο ίδιος.

Ξενάγηση

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Κέρκυρα ο κ.Συρίγος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σχεδόν σε όλους τους χώρους του ιδρύματος, αλλά και εκεί που θα γίνει το νέο κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και η νέα φοιτητική εστία. «Συζητήσαμε για το κτιριολογικό πρόβλημα και είδαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να μπορέσει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι ένα Πανεπιστήμιο σε κάθε Περιφέρεια που είναι, μπορεί να είναι μοχλός σοβαρής ανάπτυξης. Είναι γεγονός ότι τα Ιόνια Νησιά και κυρίως η Κέρκυρα βασίζονται στον τουρισμό αλλά το πανεπιστήμιο έχει την δυνατότητα να προσφέρει σε μια άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο κ.Συρίγος.

Ερευνητικά Κέντρα

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα την ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων και την δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου από πλευράς Υπουργείου για να μπορέσουν να «ανθίσουν» με την κατάλληλη στήριξη. «Ήδη το Πανεπιστήμιο έχει μεγάλη εξωστρέφεια και θέλουμε να την τονώσουμε ακόμη περισσότερο», εξήγησε ο ίδιος.

Ομιλία

Ο Υφυπουργός Παιδείας προσκεκλημένος της «Κερκυραίων Πολιτείας» θα πραγματοποιήσει το απόγευμα ομιλία με θέμα «Ο Καποδίστριας στη μυστική συνέλευση των κλεφταρματωλών στη Λευκάδα το 1807».

Η ομιλία θα δοθεί στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρείας στις 7.30 μ.μ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ