Πέμπτη 22.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελληνική πρεσβεία Τιράνων: Δεν άλλαξε κάτι στα σύνορα με την Αλβανία

Ελλάδα-Αλβανία
07 Nov 2016 / 10:25

Ανακοίνωση Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα σχετικά με αναληθείς πληροφορίες ως προς διελεύσεις από συνοριακούς σταθμούς και προξενική εξυπηρέτηση Αλβανών πολιτών.

ΤΙΡΑΝΑ. Δεδομένου ότι παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες, μία εκστρατεία παραπληροφόρησης των Αλβανών πολιτών, η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα: Ουδεμία αλλαγή υπάρχει όσον αφορά στις προϋποθέσεις διέλευσης στα ελληνο-αλβανικά μεθοριακά σημεία, όπου τηρούνται οι προβλέψεις της Συνθήκης Schengen για πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο Schengen. Τούτο εξηγήθηκε με απόλυτη σαφήνεια από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ταχίρι, κατά την συνάντησή τους στις 4 Νοεμβρίου.
Οι όποιες καθυστερήσεις ή αρνήσεις εισόδου που παρατηρούνται τις ημέρες αυτές είναι συνήθεις κάθε χρόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτήν την περίόδο λόγω κυρίως της συγκομιδής της ελιάς αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών υπηκόων που αναζητούν εποχική εργασία στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν ειδική για το σκοπό αυτό θεώρηση, με αποτέλεσμα να μη ανταποκρίνονται στις προβλέψεις της Συνθήκης Schengen, τις οποίες οι ελληνικές Αρχές σέβονται και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα.
Ουδεμία αλλαγή υπάρχει όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των Αλβανών πολιτών που συναλλάσσονται με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Αλβανία, οι οποίες, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχουν κατορθώσει τους τελευταίους μήνες να συντμήσουν τον χρόνο εξυπηρέτησης από 10 σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ώρα που παραδίδεται κάθε φάκελος από το ταχυδρομείο. Εξυπακούεται ότι οι ελληνικές Αρχές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή της αλληλογραφίας από τα αλβανικά ταχυδρομεία.
Φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητος και κάνουν λόγο για "ελληνική εκδίκηση" είναι απολύτως ψευδείς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποσκοπούν στην δημιουργία φανταστικών εχθρών. Τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης της Ελλάδος και του ελληνικού λαού έναντι του αλβανικού είναι διαχρονικά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι 700.000 Αλβανοί μετανάστες που έχουν επιλέξει να ζήσουν στην Ελλάδα και να ενσωματωθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία αποτελούν την ζωντανή απόδειξη αρμονικής συμβίωσης των δύο λαών."