Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Greek Hero XTRI: Η Κέρκυρα στον κύκλο των extreme τριάθλων

Greek Hero XTRI
18 Οκτωβρίου 2021 / 12:23
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο extreme αγώνας διοργανώνεται από την ομάδα του Corfu Mountain Trail

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον κύκλο των αγωνισμάτων κορυφαίων απαιτήσεων, μπήκε φέτος η Κέρκυρα, ανεβαίνοντας ένα ακόμα επίπεδο στα αθλήματα υπεραποστάσεων. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Greek Hero XTRI αφορά αθλητές με σχεδόν υπεράνθρωπες αντοχές και φυσική κατάσταση. Το extreme τρίαθλο περιλαμβάνει 3.800 μέτρα κολύμπι,180 χλμ. ποδήλατο  με υψομετρική διαφορά και 40 χλμ τρέξιμο σε μονοπάτι!  

Παρότι οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Μπάλλου», το τρίαθλο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα το Σαββατοκύριακο 16-17 Οκτωβρίου. 

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μέρος του XTRI World Tour, το οποίο αποτελείται από μια σειρά αγώνων extreme τριάθλου σε πολλά μέρη του κόσμου και στην Ελλάδα το ραντεβού θα είναι κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι: ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Σκωτία, Καναδάς, Νεπάλ, Παταγονία, Βραζιλία, Μαρόκο, Σιβηρία, Ταϊβάν. Από φέτος στον κατάλογο μπαίνει και η Ελλάδα με τον αγώνα που θα διαξάγεται κάθε Οκτώβρη στην Κέρκυρα. 



Όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτός ο απαιτητικός αγώνας αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς αθλητές, οι οποίοι θα χρειαστεί να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν τα όρια τους κάποιες φορές για να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να καταφέρουν να ανέβουν και τα τελευταία σκαλοπάτια στο κάστρο του Αγγελοκάστρου, έχοντας ξεκινήσει λίγα λεπτά πριν ξημερώσει, αρκετές ώρες πριν, από τον πόντε στο Καρδάκι.



Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι: 

1. Petr Vabrousek με συνολικό χρόνο 13:00
2. Mark Livesey με συνολικό χρόνο 13:19
3. Caroline Livesey με συνολικό χρόνο 13:39


Η φετινή διοργάνωση ήταν η πρώτη και διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία παρότι οι συνθήκες, λόγω των τελευταίων ακραίων καιρικών φαινομένων, συνετέλεσαν στο να μεγαλώσει ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα αυτού. Συμμετείχαν 22 αθλητές, συνολικά, ελίτ από το εξωτερικό και από την Ελλάδα οι οποίοι έδωσαν τα εύσημα στην οργανωτική επιτροπή για τον άρτιο τρόπο διοργάνωσης.



Υποστηρικτικό ρόλο είχαν οι εθελοντικές διασωστικές ομάδες Ε.Ο.Δ και Ε.Ε.Δ καθώς και ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής. 

Από την επόμενη χρονιά, ο εν Κερκύρα ελληνικός αγώνας μπαίνει και τυπικά στον παγκόσμιο χάρτη και οι δύο πρώτοι αθλητές θα κερδίζουν την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα XTRI.    

«Εκτός από κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ο νέος αυτός αγώνας αποτελεί και έναν νέο πόλο έλξης στον τομέα του αθλητικού τουρισμού» λέει στην "Ε" ο Βασίλης Αλαμάνος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. «Κάθε αθλητής έχει τουλάχιστον πέντε άτομα μαζί του ως ομάδα υποστήριξης. Πολλοί έρχονται από το εξωτερικό μαζί με τον συμμετέχοντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απασχολούνται τοπικοί επαγγελματίες. Μέσα από το αθλητικό γεγονός, αναπτύσσεται κύκλος εργασιών που αφορά, ξενοδοχεία, εστιατόρια, οδηγούς κ.λπ. Σημειωτέον ότι η φετινή διοργάνωση,  ήταν κατά κάποιον τρόπο "δοκιμαστική", από τον επόμενο χρόνο περιμένουμε εκατοντάδες συμμετοχές. Στις άλλες χώρες για παράδειγμα όταν συμπληρώνεται ένα maximum 300 συμμετοχών, γίνεται κλήρωση. Υπάρχουν αγώνες που έχουν μέχρι και τρία χρόνια αναμονής!» συμπληρώνει. 

Το επόμενο ραντεβού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα ανανεώθηκε για τον Οκτώβρη του 2022.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.