Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελίες για επιθέσεις σκύλων στην Βόρεια Κέρκυρα

Βόρεια Κέρκυρα
16 Οκτωβρίου 2021 / 10:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε μια περίπτωση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ζώου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους αλλά και σε κοτέτσια από κατοικίδια που τα αφήνουν ελεύθερα χωρίς επιτήρηση οι ιδιοκτήτες τους καταγράφονται στην Βόρεια Κέρκυρα. Στις Νυμφές, στο Βαλανειό, στον Αρίλλα, στους Γουσάδες, και στους Περουλάδες έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους περιστατικά από τις αρχές του χρόνου, ενώ σε μια περίπτωση επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ζώου.

Αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η «Ε», στάθηκε η καταγγελία αναγνώστριας μας, για σκυλιά που ανήκουν σε ντόπιο Έλληνα κάτοικο, τα οποία επιτίθενται και τραυματίζουν άσχημα, άτομα στη Βόρεια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Νυμφών.

«Γνωρίζουμε το περιστατικό, επειδή επιτέθηκαν σε μια φίλη μας. Κατάφερε να αμυνθεί πετώντας πέτρες, ωστόσο φοβήθηκε για τη ζωή της και ήταν τρομοκρατημένη. Επίσης οι γονείς ενός κοριτσιού που δαγκώθηκαν άσχημα από τα σκυλιά κάνουν τώρα μήνυση στον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης προφανώς δεν τα έχει υπό έλεγχο και τα αφήνει να φύγουν από τη γη του σε χώρους ανοιχτούς για το κοινό. Φαίνεται ότι η αστυνομία έχει μιλήσει στον ιδιοκτήτη τουλάχιστον μία φορά, προφανώς εκδίδοντας προειδοποίηση, αλλά τα σκυλιά είναι ακόμα ελεύθερα να επιτίθενται σε ανθρώπους», λέει η Sharon Oranski.

Χωρίς τσιπ

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Βόρειας Κέρκυρας Θεοφάνη Σκέμπρη το γεγονός ότι τα περισσότερα κατοικίδια δεν φέρουν τσιπ δυσχεραίνει το έργο για την ταυτοποίησή τους στις περιπτώσεις των επιθέσεων, καθώς στις περισσότερες εξ αυτών, οι ιδιοκτήτες αρνούνται ότι το ζώο είναι δικό τους.

«Στον Αρίλλα είχαμε σοβαρή επίθεση σε κοτέτσι, όπου δυο σκύλοι έπνιξαν πάπιες και χήνες, ενώ στους Περουλάδες ένα σκυλί έριξε μια γυναίκα από την μηχανή της και την δάγκωσε. Εκεί επιβλήθηκε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη 300 ευρώ. Ωστόσο η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά επιθέσεις σε άλλα ζώα, ενώ στους ανθρώπους είναι σπάνιες και τυχαίες», σχολίασε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει καταγγελθεί επίσημα μια μόνο περίπτωση επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο στα Σφακερά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία και διερευνάται.

120 αδέσποτα στην Βόρεια Κέρκυρα

Την ίδια ώρα ενέργειες για τα αδέσποτα στην Βόρεια Κέρκυρα δρομολογεί η δημοτική αρχή. Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση, εκτιμάται ότι τα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή ανέρχονται στα 120 εκ των οποίων 40-70 είναι σκυλιά και τα υπόλοιπα γάτες.

«Ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας προμηθεύει με τροφές τις άτυπες Φιλοζωϊκές Οργανώσεις που λειτουργούν και επιτελούν σημαντικό έργο, καθώς στειρώνουν , περιθάλπουν , εμβολιάζουν, τσιπάρουν αλλά και βρίσκουν σπίτια για τα ζώα», ανέφερε ο κ. Σκέμπρης προσθέτοντας ότι μέσω των οργανώσεων αυτών ο δήμος έχει διαχειριστεί με αυτόν τον τρόπο 30 αδέσποτα.

Όπως τόνισε στον σχεδιασμό του δήμου είναι η λειτουργία προγράμματος κτηνιάτρου και στειρώσεων, ωστόσο μέχρι να υλοποιηθεί προωθείται σε συνεργασία με τις Φιλοζωϊκές Οργανώσεις η δημιουργία Συλλόγου για τα αδέσποτα που θα έχει νομική μορφή, ώστε να μπορεί ο δήμος να το επιδοτεί για την φροντίδα τους.

Διαδημοτικό Κυνοκομείο

Σύμφωνα με τον κ. Σκέμπρη την οριστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων αναμένεται να δώσει η λειτουργία του Διαδημοτικού Κυνοκομείου, για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση και από τους τρεις δήμους της Κέρκυρας από το 2020, ωστόσο η υλοποίησή του προχωράει με αργούς ρυθμούς.

«Θεωρούσαμε ότι το έργο θα είχε προχωρήσει πιο γρήγορα αλλά ακόμα είναι στο στάδιο της μελέτης, ενώ θα έπρεπε να είναι στην υλοποίησή του. Ο χώρος βρέθηκε στου Τρουμπέτα προς Μακράδες», σχολίασε ο ίδιος προσθέτοντας ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ και έχει φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.