Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρεμβάσεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, για τις ζημιές του «Μπάλλου»

Μπάλλος
15 Οκτωβρίου 2021 / 14:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούν μεικτά συνεργεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων από χθες

έως και αυτή την ώρα για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κέρκυρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή πολιτικοί προϊστάμενοι και  εργαζόμενοι στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αιχμής, βρίσκονταν σε συνεργασία με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν.
 
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου εσπευσμένα επέστρεψε στην Κέρκυρα χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη που βρισκόταν για τις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και άμεσα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου η οποία διήρκησε ως αργά μετά τα μεσάνυχτα. Είχε προηγηθεί χθες το μεσημέρι και έγγραφο της κ. Υδραίου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας με το οποίο ζητούνταν ενισχύσεις και βοήθεια λόγω έκτακτης ανάγκης των Δήμων της Κέρκυρας.
 
Παρεμβάσεις και ενημέρωση
 
Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της κακοκαιρίας συνεργεία του Δήμου ήταν στους δρόμους και προχώρησαν σε σήμανση ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου όπου υπήρξαν κατολισθήσεις, καταστροφές, πλημμυρικά φαινόμενα και γενικότερα προβλήματα.

Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής για κινητά της Novoville από νωρίς το μεσημέρι αποστέλλονταν μηνύματα προκειμένου οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για τους δρόμους οι οποίοι ήταν κλειστοί καθώς και για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης προσπελασιμότητάς τους.
 
Βοήθεια σε πληγέντες
 
Σε ό,τι αφορά πολίτες και μαθητές οι οποίοι ήταν αδύνατο να επιστρέψουν στις οικίες τους, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προχώρησε σε προμήθεια σάντουϊτς, χυμών και νερών στο ΚΤΕΛ καθώς και σε άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν σε διάφορες περιοχές. Παράλληλα, μερίμνησε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων για την φιλοξενία μαθητών και οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα επιστροφής στα σπίτια τους.
 
Τα προβλήματα και σε ποια σημεία παρεμβαίνουν τα συνεργεία
 
Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές Άφρα (γεφύρι), Τρίκλινο, Μπενίτσες, Αγ. Δέκα, Σταυρός, Ποταμός, Κανόνι, Λόφος Κογεβίνα, Άνω και Κάτω Γαρούνα, Αγ. Γόρδιο, Ευρωπούλους, Γαστούρι, Κομπίτσι, Βυρό και Σιναράδες.

Ο Δήμος, με μεικτά συνεργεία αποτελούμενα από εργαζόμενους των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Καθημερινότητας παρεμβαίνουν στις περιοχές αυτές και όπου υπάρχει ανάγκη γίνονται εργασίες με μηχανήματα έργου (τσάπες) προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατολισθήσεις και να απομακρυνθούν δέντρα και κλαδιά που έχουν αποκλείσει δρόμους. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που υπήρξαν ήταν η αδυναμία πρόσβασης στο δρόμο από Αγ. Γόρδιο προς Γαρούνα όπου σημειώθηκαν τέσσερις διαδοχικές κατολισθήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση ειδικά συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η οδική πρόσβαση στο εν λόγω δρόμο. Στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών ζητήθηκε από το Δήμο και η συνδρομή ιδιωτών χειριστών μηχανημάτων έργου.  
 
Σημειώνεται ότι από το πρωί η Δήμαρχος έχει μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών τον οποίο ενημέρωσε για τις καταστροφές ζητώντας του έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την πλευρά του ο Υπουργός δήλωσε αλληλέγγυος επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα που εμπεριστατωμένα θα τεθεί υπόψη του. Μάλιστα, ήδη οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου υπό την πολιτική επίβλεψή τους ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών προκειμένου το συντομότερο να αποσταλεί στο Υπουργείο συνολικό αίτημα για χρηματοδότηση.
 
Σημειώνεται τέλος ότι στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη το Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε η Δήμαρχος συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικής Νομού Κέρκυρας Νίκος Κολοβός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Μάνθος Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, ο γενικός διευθυντής και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, ο Εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία και Καθημερινότητα Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μελίδης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γιάννης Βασιλάκης, ο διευθυντής Επιχειρησιακού Έργου του Δήμου κ. Κορωνάκης, ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών Ανδρέας Χατζηανδρέου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η ιεράρχηση αντιμετώπισης των προβλημάτων.