Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποκλεισμένη η Παυλιάνα από τον «Μπάλλο» (photos)

Μπάλλος
15 Οκτωβρίου 2021 / 12:23

Συνεργεία του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του δήμου Νότιας Κέρκυρας, όπου εργάζονται για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στην Παυλιάνα, καθώς έχει αποκλειστεί και από τις δυο πλευρές μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας.

«Έχει αποκλειστεί η Παυλιάνα και από τις δυο πλευρές και είμαστε στην διαδικασία να ανοίξουμε τον δρόμο. Έχει πέσει όλο το βουνό» δήλωσε στην ΕΡΑ Κέρκυρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νότου Νίκος Κουρτέσης.



«Είμαστε εντελώς αποκλεισμένοι και περιμένουμε μηχανήματα από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, έχουμε επικοινωνήσει και με την Περιφέρεια. Ελπίζω τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα να έχει ανοίξει ο δρόμος, λέει στην "Ε" ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παυλιάνας Σπύρος Σούκερας. «Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν κάποια άτομα που πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά δεν περνάει κανένα όχημα από πουθενά» συμπληρώνει. 









Οι καταστροφές που σημειώθηκαν και οι περιουσίες που χάθηκαν είναι πολλές και μεγάλες, σύμφωνα με τον κ.Κουρτέση, ενώ συστάθηκε Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών, ώστε να μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους δημότες επλήγησαν. Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ 2662360406 για δήλωση ζημιών στα σπίτια τους.

Όπως σημείωσε, η υπερχείλιση του ποταμού στην Μεσογγή ξεπέρασε τον κόμβο, ενώ η έξοδος του νερού από το ποτάμι έχει καταστραφεί τελείως και από τις δυο πλευρές. Ο κάμπος έχει πλημμυρίσει, ενώ ο χείμαρρος που κατέβαινε χθες από τον κόμβο έφτανε σε πολλές περιπτώσεις τα δυο και τρία μέτρα νερό. «Πολλά αυτοκίνητα έχουν πάθει τεράστιες ζημιές και έχουν παρασυρθεί μέχρι την θάλασσα. Η παραλία των Μωραϊτικων δεν υπάρχει πλέον, καθώς η θάλασσα έφτασε μέχρι τα καταστήματα, όπως και στη Μεσογγή από την πλευρά του ποταμού στις εκβολές. Οι καταστροφές είναι τεράστιες», σημείωσε ο ίδιος.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Οι ζημιές εντοπίζονται στις περιοχές Μεσογγή, Μωραΐτικα, Παυλιάνα, Άγ.Ματθαίο, στην γέφυρα του Λιούμπα, σε τμήμα της Στρογγυλής και στον δρόμο που κατεβαίνει στον Άγ.Ματθαίο, όπου παρατηρούνται έντονες κατολισθήσεις και πλημμύρες. Ήδη ο δήμος πέρα από τα δυο δικά του μηχανήματα έχει μισθώσει και άλλα προκειμένου να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των δρόμων και να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Στην ουσία το πρόβλημα ξεκίνησε από τα βουνά που είναι πάνω τα χωριά, Παυλιάνα και Αγ.Ματθαίος, όπου ήταν έντονη η βροχόπτωση.

Το ποτάμι της Μεσογγής και γύρω από αυτό έσπασε, και όλες οι περιοχές ξεχείλισαν. Έγινε ένας χείμαρρος πρωτόγνωρος για την περιοχή, όπου ευτυχώς κατέστρεψε μόνο περιούσιες και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», επισήμανε ο κ.Κουρτέσης.

Όπως είπε, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς απαιτείται για την περιοχή βοήθεια πέραν των δυνατοτήτων του δήμου.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα για την αποκατάσταση των οδικών αρτηριών που καταστράφηκαν, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα και της τοπικής οικονομίας της περιοχής ως κατεξοχήν τουριστικής, η οποία αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για όλο το νησί. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σημ. Στην αρχική ανάρτηση δημοσιεύτηκε εκ παραδρομής φωτογραφία που δεν έχει σχέση με την Παυλιάνα. Η φωτογραφία διεγράφη, ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας.