Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκάκι για ΑμεΑ με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας

Σκάκι
14 Οκτωβρίου 2021 / 10:26

Σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα ακόμη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς ξεκινάει ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας στο πλαίσιο του Σκακιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει  από 20 Δεκεμβρίου 2021 - 9 Ιανουαρίου 2022 στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο.

Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του συλλόγου ΑμεΑ ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ανδρέα Σκούπουρα, τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΑμεΑ Κέρκυρας Γιώργο Σπανό και τον Πρόεδρο του Σ.Π.Ζ. Κερκύρας Μάνο Ναθαναήλ, διαπιστώθηκε η ωφέλεια που μπορεί να προκύψει από την ενασχόληση των ατόμων με αναπηρία με το σκάκι στα πλαίσια της ισότιμης ένταξης τους αλλά και της δημιουργικής απασχόλησης χωρίς περιορισμούς και τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασία για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ωριαία σεμινάρια τόσο για αρχαρίους όσο και για προχωρημένους σκακιστές από προπονητές του Σ,Π.Ζ. Κέρκυρας πιστοποιημένους από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE). Τελική επιδίωξε είναι όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να μπορέσουν να συνεχίσουν την ενασχόληση τους με το σκάκι. Ο Σ.Π.Ζ. Κερκύρας προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με την Ν. Επιτροπή για περισσότερες δράσεις και στο μέλλον.

Να σημειώσουμε ότι το Εορταστικό Φεστιβάλ Σκακιού 2021-2022 περιλαμβάνει:

- Σκακιστικό τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων παικτών, ανάμεσα στους οποίους διάσημοι γκρανμαίτρ και πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά και ανερχόμενων και βετεράνων Κερκυραίων σκακιστών.

- Σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Κέρκυρας σεμινάρια γνωριμίας και εκμάθησης σκακιού για ΑμεΑ από πιστοποιημένους προπονητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

- Έκθεση της συλλογής των σπάνιων σκακιστικών βιβλίων, περιοδικών, και της σκακιστικής αλληλογραφίας του αιματολόγου -και δεινού σκακιστή- Ηλία Πολίτη η οποία έχει κληροδοτηθεί και διαφυλάσσεται από το σύλλογο μας.

- Σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο -ένας εναντίων πολλών) 30  νεαρών σκακιστών της Κέρκυρας με τον Κερκυραίο γκρανμαίτρ και Πρωταθλητή Ελλάδας Σπύρο Σκέμπρη.

- Σκακιστικό τουρνουά γρήγορου σκακιού για Προνήπια, Νήπια και παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.
 
Στη σύγχρονη εποχή, ο αποκλεισμός και η «ειδική» μεταχείριση που βιώνουν τα άτοµα µε αναπηρία, αποτελούν σοβαρότατα κοινωνικά ζητήµατα. Η ύπαρξη του κοινωνικού αποκλεισµού, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρίες και στερεί από αυτούς σηµαντικό µέρος της αξίας τους, καθώς δεν συµµετέχουν ενεργά στο σύνολο.

Αν και η εξάλειψη της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού, αποτελεί βασικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακηρύξεις δεν επαρκούν. Στην Ελλάδα, βασική αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ αποτελεί η ύπαρξη στερεότυπων και αρνητικών προκαταλήψεων του κοινωνικού περιβάλλοντος, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την ελλιπή ενημέρωση, σχετικά µε τα αναπηρικά θέματα και µε τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων µε αναπηρία.

Σε αυτή την κατεύθυνση και στην προσπάθεια συμβολής επιδιώκει να συμβάλλει η πρωτοβουλία αυτή η οποία έρχεται σε συνέχεια των εβδομαδιαίων μαθημάτων σκακιού σε κρατούμενους από τον Σ.Π.Ζ.Κερκύρας στα πλαίσια του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης Κέρκυρας.