Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεοτοκισμός

editorial
05 Οκτωβρίου 2021 / 19:58

Μια περιγραφή των κερκυραϊκών δημοσίων ηθών γίνηκε μια ακόμα φορά, με αφορμή την αναγκαία ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτατα με τη δραματική διάσταση που πήραν οι ελλείψεις του, με εμβληματική πλέον εκείνη της απώλειας του Στράτου Ταγκατίδη, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης! Τι έγινε έκτοτε;

Όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών έσπευσαν να μεταφέρουν στην Αθήνα ξανά, την ανάγκη της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ. Και χωρίς να συνεννοηθούν μεταξύ τους ανακοίνωσαν ο ένας μετά τον άλλον τα ίδια πράγματα δηλ. την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης (σ.σ. αστειεύεσαι;) για τις ανάγκες της Κέρκυρας, οι οποίες οσονούπω θα ικανοποιηθούν. Αυτόνομη Υπηρεσία, ενίσχυση, στελέχωση. Είναι η πολλοστή φορά που διατυπώνεται αυτή η υπόσχεση.
Εντύπωση προκάλεσε η έκκληση των εκπροσώπων του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, κατά την σύσκεψη των κερκυραϊκών φορέων, στην σχεδόν άδεια αίθουσα του Επιμελητηρίου, προς τους επιχειρηματίες να τσοντάρουν για την αγορά μιας μοτοσικλέτας. Ανάλογο τέτοιο παράδειγμα υπάρχει στα Γιάννενα.
Μα είναι δυνατόν τα ζητήματα λειτουργικής ετοιμότητας ενός δημόσιου οργανισμού άμεσης δράσης και βοήθειας να επισημαίνονται έτσι και να ζητείται να ικανοποιηθούν κατ' αυτόν τον τρόπο;
Δεν υπάρχει οργανισμός του εδώ ΕΚΑΒ, με καταγεγραμμένες τις ανάγκες σε προσωπικό και οχήματα, έδρα και χώρους;
Η υπόθεση (υπεν)θυμίζει το πως αγνοήθηκαν οι αποφάσεις των οργάνων των τοπικών φορέων διοίκησης όσον αφορά στην τύχη του κτηρίου του πρώην νοσοκομείου. Έτσι που π.χ. το ΕΚΑΒ με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που είχε και τότε, παρέμεινε στεγασμένο σε προφανώς ακατατάλληλο κτήριο, δίχως αμαξοστάσιο κ.λπ. με τα ασθενοφόρα παρκαρισμένα στην άκρη του δρόμου!
Εν ολίγοις, το θέμα δεν είναι μόνον το ΕΚΑΒ, παρά την σημασία και τη δραματικότητα που παίρνουν οι διαπιστώσεις για τις ελλείψεις του. Είναι η οργάνωση του δημόσιου βίου γενικότερα. Στην σημερινή κατάσταση μια οδυνηρή σύνθεση της συμπτωματικής ευαισθησίας του πληθυσμού με τη φεουδαλικού χαρακτήρα αντίληψη για τη διοίκηση, που παραβιάζονται κατά κανόνα οι θεσμικές ιδιότητες και οι ευθύνες για να αναδειχθεί ενίοτε το πολιτικό μεγαλείο μιας πρωτοβουλίας.

* Με την σιγουριά δυστυχώς, ότι για τους πολύ νεότερους ο όρος δεν σημαίνει τίποτα! Γι' αυτό άλλωστε το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.