Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τη στήριξη των εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό -επισιτισμό

ΣΥΡΙΖΑ
01 Οκτωβρίου 2021 / 09:01

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση κατέθεσαν 38 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη  και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη με θέμα τη δημιουργία Ταμείου Ανεργίας και τη στήριξη σε εποχιακούς εργαζομένους στον τουρισμό -επισιτισμό.
 
Η  τουριστική σαιζόν φτάνει στο τέλος της και η αγωνία χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτισμός) κορυφώνεται καθώς κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας διότι δεν δούλεψαν πέρυσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων (100) ώστε να λάβουν την τακτική επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Tο μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων ξεκίνησε στις αρχές του Ιουλίου με τις τουριστικές μονάδες να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό για ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου και ως εκ τούτου μεγάλο ποσοστό των εποχιακά εργαζομένων δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχε συμπληρώσει.

Θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις από το Υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας επιδόματα ανεργίας τον χειμώνα που έρχεται, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για τις οικογένειές τους.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα :«Ταμείο Ανεργίας και στήριξη σε εποχιακούς εργαζομένους στον τουρισμό -επισιτισμό»

Η τουριστική σαιζόν φτάνει στο τέλος της και η αγωνία χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτισμός) κορυφώνεται καθώς κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας διότι δεν δούλεψαν πέρυσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων (100) ώστε να λάβουν την τακτική επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Αν και η εκκίνηση του τουρισμού, λόγω των περιοριστικών μέτρων έγινε τυπικά στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων ξεκίνησε στις αρχές του Ιουλίου με τις τουριστικές μονάδες να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό για ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου. Ως εκ τούτου μεγάλο ποσοστό των εποχιακά εργαζομένων δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχε συμπληρώσει.

Κατά την περυσινή τουριστική περίοδο το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, στις 28/08/20 με νόμο μείωσε τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 δίνοντας μια μερική λύση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Μερική διότι το μέτρο δεν ίσχυε για τους νέους ασφαλισμένους οι οποίοι πέρυσι δεν κατάφεραν να πάρουν ανεργία.

Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, δεν έχουν φανεί ακόμα στο ΕΡΓΑΝΗ τα ένσημα των ασφαλισμένων που ήταν σε αναστολή το 2020, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε επιδόματα ασθενείας ούτε και όποια άλλη παροχή από τον ΕΦΚΑ.

Επειδή στο νομό Λασιθίου ο τουρισμός κινεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι πάρα πολλοί και η επιβίωση τους εξαρτάται από τον τουρισμό.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις από το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας επιδόματα ανεργίας τον χειμώνα που έρχεται, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των ενσήμων από τα 100 που απαιτούνται για να έχουν το δικαίωμα τακτικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ οι εποχιακά εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα, όπως συνέβη την περυσινή χρονιά, όπως ίσχυε το 2020;
Θα στηρίξει οικονομικά όσους δεν βρήκαν δουλειά φέτος, καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης που δεν επαναλειτούργησαν;
Προτίθεται να στηρίξει οικονομικά αυτούς που, ενώ είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν επαναπροσλήφθηκαν παρότι οι επιχειρήσεις λειτούργησαν;

Πότε θα δοθεί λύση με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης του 2020 και του 2021, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι ενημερωμένη η ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λήψη παροχών από τον ΕΦΚΑ;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θραψανιώτης Μανόλης
 
Αθανασίου Αθανάσιος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γεώργιος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος