Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα Κέντρα Υγείας «μετακομίζουν» οι γραμμές Pfizer από το Mega Εμβολιαστικό

Εμβόλιο
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:56
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Χωρίς επιπλέον προσωπικό - Τέλος το Astra Zeneca στην Λευκίμμη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέλος εποχής για το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο της Κέρκυρας, καθώς την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει για τελευταία φορά, ενώ η πλατφόρμα δεν δεχόταν νέα ραντεβού στο χώρο του ΕΑΚΚ, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά.

Το βάρος των εμβολιασμών, μετά το κλείσιμο του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου, καλούνται να σηκώσουν τώρα τα Εμβολιαστικά Κέντρα που έχουν αναπτυχθεί στα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς αναμένεται να μεταφερθούν σε αυτά οι 10 γραμμές Pfizer που λειτουργούσαν στον χώρο του ΕΑΚΚ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού για τις γραμμές που θα πάρουν «μεταγραφή» στα Κέντρα Υγείας, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους υπευθύνους των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Κι αυτό διότι η κάθε εμβολιαστική γραμμή «χωράει» μέχρι 90 εμβόλια, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να χειρίζεται ένας γιατρός και ένας εμβολιαστής, κάτι που ωστόσο σπάνια συμβαίνει, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ωστόσο από την στιγμή που θα μεταφερθούν κι άλλες γραμμές, χωρίς όμως το απαιτούμενο προσωπικό, υπάρχουν φόβοι για δυσλειτουργία και καθυστερήσεις. Για παράδειγμα στο Κ.Υ. Αγίου Μάρκου, όπoυ λειτουργεί ήδη μια γραμμή Pfizer με έναν γιατρό και έναν εμβολιαστή, όπως έχουν ενημερωθεί, θα μεταφερθούν δυο γραμμές από το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο.

Σήμερα πραγματοποιούνται στον χώρο 25-30 εμβολιασμοί την ημέρα. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι β’ δόσεις Pfizer σε συνέχεια της λειτουργίας του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου. Όπως τονίζει μάλιστα στην «Ε» η υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς νέο προσωπικό.

Όσον αφορά στο Κέντρο Υγείας πόλεως, όπου πραγματοποιεί πλέον μόνο κατ’ οίκον εμβολιασμούς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ενημέρωση για το πόσες γραμμές θα δεχθεί παρότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Mega Εμβολιαστικό. Νέα αρχή στην Λευκίμμη Στην Λευκίμμη, όπου μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι εμβολιασμοί γίνονταν αποκλειστικά με Astra Zeneca, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη συμμετοχή, αποφασίστηκε η αλλαγή πλεύσης κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι από σήμερα λειτουργεί για πρώτη φορά γραμμή Pfizer στο εμβολιαστικό κέντρο. Μάλιστα όπως αναφέρει στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, ιατρός και υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου Λευκίμμης Γιώργος Σαγιάς, σήμερα, πρώτη ημέρα, τα ραντεβού αγγίζουν τα 50, εκ των οποίων τα 47 αφορούν σε α’ δόση, τα δυο σε β’ δόση και το ένα σε γ’ δόση ασθενή με βαριά υποκείμενα νοσήματα. «Πλέον λειτουργούμε μόνο με γραμμή Pfizer με καλά αποτελέσματα, καθώς ο κόσμος κλείνει ραντεβού, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ηλικίας 18-25 ετών», σχολίασε ο ίδιος.

Αισθητή μείωση

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στην Κέρκυρα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου με σκοπό να επιταχύνει τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος χρησιμοποιώντας γ’ αυτό το σκοπό το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Στόχος του Υπουργείου ήταν μέσα σε 40 ημέρες να διενεργούνται 1000 εμβολιασμοί ημερησίως. Ωστόσο επειδή στην πορεία η προσέλευση του κόσμου είχε μειωθεί αισθητά αποφασίστηκε η μεταφορά των γραμμών Pfizer από το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας πόλεως στο χώρο του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί με την πάροδο του χρόνου έπεσαν αισθητά, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιατρική κοινότητα, ήδη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Κέρκυρας έχει εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση 67.873, 65.685 (+8 την 26/09/2021) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ αναμνηστική δόση έχουν λάβει 182 άτομα. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.