ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ Κερκύρας ζητούν μέχρι 15 μαθητές στην τάξη

ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ Κερκύρας ζητούν μέχρι 15 μαθητές στην τάξη

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των συλλόγων Κερκύρας, καθηγητών και δασκάλων.

Η τοποθέτηση του Αντώνη Κουρσάρη στην κοινή συνέντευξη Τύπου ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Κερκύρας, την Πέμπτη, με την έναρξη της φετινής, σχολικής χρονιάς.

16
Σεπτεμβρίου / 2021

Ήδη βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς και δυστυχώς οι οιωνοί για την πορεία της δεν φαίνονται άριστοι. Ξεκινώντας από την πολιτική συγκυρία και φτάνοντας σε κάθε στοιχείο της σχολικής καθημερινότητας, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε μια σταθερή επιδείνωση των πραγμάτων ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται με κάθε τρόπο ότι μόνο η ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος μπορεί να λειτουργήσει ως ανασχετικός παράγοντας και τελικά να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Η σχολική χρονιά ξεκινά μέσα σε μια νέα όξυνση της πανδημίας, που απειλεί να κλείσει για τρίτο χρόνο τα σχολεία, καθώς κανένα μέτρο για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας ούτε για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων δεν έχει ληφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ η μείωση των ωρών εργασίας και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των σχολικών καθαριστ(ρί)ών, με ότι αυτό σημαίνει για την καθαριότητα των σχολικών χώρων. Γενικότερα δε η κυβέρνηση προωθεί και εδώ μια πολιτική ιδιωτικοποίησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εμπόρων της υγείας και ταυτόχρονα συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών της, μέσα από τον διχασμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και απόδοσης στους δεύτερους της ευθύνης για την μετάδοση του covid-19και των μεταλλάξεών του. Ο Σύλλογός μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από την αρχή υπέρ της καθολικότητας των εμβολίων ως επιστημονική κατάκτηση, δικαίωμα κι ανάγκη των εργαζόμενων κι όλης της κοινωνίας αλλά σε καμία περίπτωση ως στοιχείο εκβιασμών μέσω της υποχρεωτικότητας και επιβολής ποινών, απολύσεων κι ανατροπής των εργασιακών σχέσεων ή οικονομικής εξόντωσης με την πληρωμή των rapidtest. 
Απαιτούμε και μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία, γονείς και μαθητ(ρι)ες θα αγωνιστούμε για Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία
Ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία-όχι στην τηλε-“εκπαίδευση”
Μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα
Εύρεση και διαμόρφωση αναγκαίων σχολικών χώρων
Προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστ(ρι)ών
Τακτικά δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητ(ρι)ες
 
Ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης η χρονιά ξεκινά και πάλι με μεγάλα κενά εκπαιδευτικών, καθώς παρά το πολύ θετικό στοιχείο -αποτέλεσμα μακρόχρονων δυναμικών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος- της πραγματοποίησης των 11.700 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, ο αριθμός αυτός ήταν κατά πολύ μικρότερος των υπαρχόντων κενών (50.000 περίπου) και η πρώτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών επίσης υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών(ενώ η δεύτερη φάση θα γίνει στις 25/9!). Την ίδια στιγμή με την ψήφιση του Ν.4823/2021 στις 29 Ιουλίου και μέσα σε γενική κατακραυγή έρχεται να συμπληρωθεί το αναχρονιστικό, ταξικό και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου. Μαζί δε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της Κεραμέως, διαμορφώνεται ένα σχολείο με αντιδραστικό πρόσημο, στο οποίο το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων λαμβάνεται από μονοπρόσωπα όργανα ενώ τα περισσότερα από τα δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών περικόπτονται ή καταργούνται πλήρως. Από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, από τις ήπιες δεξιότητες και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, το πολλαπλό βιβλίο, την ανεστραμμένη τάξη, τις κάμερες και την τηλεκπαίδευση, από τους μέντορες, τους συντονιστές τάξεων και τις υπερεξουσίες του διευθυντή, μέχρι την τράπεζα θεμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) και τις εξετάσεις τύπου PISA στην Στ’ Δημοτικού και την Γ’ Γυμνασίου, όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν ψηφίδες στο παζλ ενός σχολείου που οδεύει σταθερά προς την ιδιωτικοποίηση βασικών δομών του, την εξυπηρέτηση στόχων της αγοράς και τη λειτουργία του με δικούς της όρους, την όρθωση ταξικών φραγμών για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και τη διαμόρφωση αυταρχικών πλαισίων ώστε να περιοριστούν οι όποιες αντιστάσεις στην αντιδραστική μετάλλαξή του.
 
Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε δεν χωρά παρά συνολική αντιπαράθεση με το μοντέλο εκπαίδευσης, εργασίας και ζωής που επιδιώκουν να μας επιβάλλουν. Οι νικηφόρες μάχες που δώσαμε ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τις κάμερες στην τάξη, τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια κ.ά. δείχνουν ότι δεν είναι ανίκητοι. Με συντονισμό των επιμέρους χώρων κι οργάνωση του ανυποχώρητου αγώνα, προχωράμε στη συνολική σύγκρουση για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας.
 
Συμμετέχουμεστην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΔΟΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Η απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε ισχύ για όλους/εςτους/τις εκπαιδευτικούς.
Προασπίζουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο αρνούμενοι να αποδεχθούμετην προσπάθεια κατάργησης του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4823/2021
Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που όλο αυτό το διάστημα, χωρίς καμία στήριξη, σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα, που κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που συλλογικά καθυστερήσαμε και ακυρώσαμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές, για να μπουν κάμερες στις τάξεις ή να γίνουν οι εκπαιδευτικοί καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται, μπλοκάραμε την εφαρμογή της βαθιάς αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, μπαίνουμε και πάλι στον αγώνα.
16.9.2021 Αντώνης Κουρσάρης